Συνάντηση Πελετίδη στην Αθήνα για τη στατικότητα των εργατικών κατοικιών

 

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Νοέμβρη, στην Αθήνα με τον Διοικητή και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Η συνάντηση έγινε μετά το από τις 30/10/2019 αίτημα της Δημοτικής Αρχής, με το οποίο ο Δήμαρχος έθετε τα ζητήματα των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι περισσότερες εργατικές κατοικίες λόγω παλαιότητας, τονίζοντας ότι απαιτείται εκτίμηση της στατικής τους επάρκειας αφού στην πλειοψηφία τους έχουν κατασκευαστεί με τον παλαιό αντισεισμικό κανονισμό.

Επίσης ο Δήμαρχος, στο αίτημα, ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης των στεγών αμιάντου στο συγκρότημα των εργατικών κατοικιών του Αγίου Νεκταρίου, καθώς και την πρόθεση του Δήμου να κάνει παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο των συγκροτημάτων των εργατικών κατοικιών της Πάτρας και ζητούσε από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ να συμμετέχει χρηματοδοτώντας τις παρεμβάσεις αυτές.

Στην σημερινή συνάντηση ο Δήμαρχος έθεσε επίσης και το αίτημα της παράτασης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τέσσερις (4) μήνες, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη και να έχουν την δυνατότητα οι εργαζόμενοι να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΕΔ και οι υπηρεσιακοί του παράγοντες είπαν ότι ο ΟΑΕΔ είναι ο καθολικός διάδοχος του Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών και ότι αυτό που ανέλαβε ουσιαστικά ήταν η εκκαθάριση του ΟΕΚ και η ολοκλήρωση πέντε (5) συγκροτημάτων εργατικών κατοικιών που εκκρεμούσε η ολοκλήρωσή κατασκευής τους.

Ο ΟΑΕΔ, τόνισαν, είναι εκκαθαριστής και δεν προβλέπεται από την νομοθεσία να κάνει συντηρήσεις και παρεμβάσεις σε συγκροτήματα εργατικών κατοικιών. 

Για το θέμα της παράτασης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας είπαν ότι θα το εξετάσουν και θα ενημερώσουν σε νέα συνάντηση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει, με βάση τον σχεδιασμό της, την προσπάθεια να ληφθεί πολιτική απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων, να υπάρξει χρηματοδότηση για την συντήρηση των συγκροτημάτων των εργατικών κατοικιών της πόλης, για την αποκατάσταση των βλαβών και ιδιαίτερα για την αντικατάσταση των στεγών των εργατικών κατοικιών του Αγίου Νεκταρίου λόγω του σοβαρού κινδύνου που διατρέχει η υγεία των κατοίκων τους από το καρκινογόνο υλικό.

Επίσης η Δημοτική Αρχή θα προωθήσει στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία το αίτημα για την παράταση για ένα τετράμηνο των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι να δύναται να εντάσσονται στο Ταμείο Ανεργίας.

Η Δημοτική Αρχή θα ενημερώσει τους Συλλόγους των εργατικών συγκροτημάτων για το αποτέλεσμα της σημερινής πρώτης συνάντησης και από κοινού θα εξετάσουν τα άλλα μέτρα παρέμβασης.

Στην συνάντηση τον Δήμαρχο συνόδευαν ο Αντιδήμαρχος, Νίκος Ασπράγκαθος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των εργατικών κατοικιών Αγίου Νεκταρίου, Αχιλλέας Μουντζούρης, και ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργατικών κατοικιών Ταραμπούρα, Θανάσης Δακόλας.   

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ