Ισχυρός σεισμός - 6 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης - Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα - Αισθητός και στην Πάτρα - ΦΩΤΟ

Ένας σεισμός με μεγάλο – ευτυχώς – εστιακό βάθος (70,7 χλμ) έγινε στις 09.23 το πρωί αναστατώνοντας την μισή Ελλάδα, και έγινε αισθητός και στην Πάτρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. ν. των Αντικυθήρων.
Μέχρι στιγμής στην πυροσβεστική δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Στον Πλατανιά Χανίων που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο γίνεται αυτή την ώρα επικοινωνία κυρίως με τους διευθυντές των σχολείων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα με τα κτίρια και μηχανικοί των δήμων θα μεταβούν επί τόπου. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία καταγραφή για ζημιές.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους αναστατωμένος. Σύμφωνα με μαρτυρίες από την Κρήτη, ο σεισμός είχε αρκετά μεγάλη διάρκεια. Μαρτυρίες επίσης από πολλές περιοχές της Ελλάδας αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σεΠρέβεζα, Αλίαρτο, Ναύπακτο, Λάρισα, Λαμία, πολλές περιοχές της Πελοποννήσου.

 

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουδάκης.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο Ευθύμιος Λέκκας πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφερόμενος στον συγκεκριμένο σεισμό είπε ότι σεισμοί τέτοιου μεγέθους είναι συνήθως οι κύριοι και δεν δημιουργούν προβλήματα.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΝΩΡΙΤΕΡΑ:

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό ο εσιμός έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 

Magnitude Mw 5.9
Region CRETE, GREECE
Date time 2019-11-27 07:23:41.2 UTC
Location 35.62 N ; 23.19 E
Depth 80 km

---------------------------

Νεότερα

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 179 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, 74 χλμ δυτικά των Χανίων και 40 χλμ νοτιοδυτικά του Πλατάνου.

Εστιακό βάθος 56 χλμ. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα! Ενώ είχε μεγάλη διάρκεια. 

Σύμφωνα με τον χάρτη του Γεωδυναμικού:

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό: 

------

Σεισμός αυτή την ώρα στην Πάτρα με ιδαίτερη ένταση και διάρκεια. Αισθητός και στην Αθήνα

Λεπτομέρειες σε λιγο

Διαβάστε επίσης