Η "Ωρα Πατρών" κατά της βίας των γυναικών

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών το τμήμα γυναικών της δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

H βία κατά των γυναικών είναι ένα πολυμορφικό φαινόμενο που απαιτεί σωστή οργάνωση, συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μέσω αυτών συνεργειών θα επιτευχθεί ευρεία ενημέρωση του κοινού, πρόληψη και φυσικά απαιτούνται οι κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες για να βοηθήσουν τα θύματα. Η βία δεν γνωρίζει πολιτιστικά και γεωγραφικά όρια, ηλικία, κοινωνική τάξη, θρησκεία, χρώμα, φυλή ή εθνότητα, ενώ επηρεάζει κάθε είδους κοινωνική, οικογενειακή και διαπροσωπική σχέση. Πρόκειται για μία από τις πλέον διαδεδομένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως και πρέπει να καταπολεμηθεί.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επικύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (γνωστή και ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»), και αναθεώρησε σχετικές διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας με κύριο στοιχείο την αλλαγή του ορισμού του βιασμού όπου προβλέφθηκε και η μη συναίνεση του θύματος. Η κυβέρνηση της ΝΔ καλείται να πάρει μέτρα ώστε το πλαίσιο της Σύμβασης να μην μείνει ευχολόγιο αλλά να υλοποιηθεί στην πράξη. Είναι γεγονός ότι οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, σεξουαλική και σωματική βία κάθε μορφής καθώς και η κλιμακούμενη ενδοοικογενειακή βία αποτελούν όνειδος για την κοινωνία μας. 

Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια μας για την αδράνεια του Δήμου Πατρέων, να προχωρήσει σε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων για να τονίσει, να ενημερώσει και να αφυπνίσει τους πολίτες για το σημαντικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Ο Κοινωνικός Οργανισμός θα μπορούσε, να οργανώσει σειρά δράσεων όπως φωτισμός του Δημοτικού θεάτρου και σε συνεργασία με θεατρικές ομάδες και του ΔΗΠΕΘΕ να δημιουργήσει σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, και κυρίως σε σχολικές μονάδες προς την κατεύθυνση της πρόληψης. Τα αυτονόητα δηλαδή που γίνονται σε άλλες πόλεις...

Διαβάστε επίσης