Η τελευταία επιθυμία της αρχιτέκτονος Βαρβάρας Δεσποινιάδου - Τι είχε ζητήσει από τους φίλους της γνωρίζοντας ότι θα "φύγει"

Θα αποτεφρωθεί στην Ριτσώνα

Στο αποτεφρωτήριο στην Ριτσώνα Ευβοίας θα μεταφερθεί η σορός της γνωστής αρχιτέκτονος Βαρβάρας Δεσποινιάδου, καθώς αποτελούσε την τελευταία επιθυμία της. 

Οι φίλοι της πρόκειται αύριο Σάββατο να συνοδεύσουν την σορό της για να αποτεφρωθεί, όπως άλλωστε τους είχε ζητήσει  

Εξάλλου, σε ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για το θάνατο της γνωστής αρχιτέκτονος Βαρβάρας Δεσποινιάδου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «έφυγε από κοντά μας η συντρόφισσα μας η Βαρβάρα Δεσποινιάδου.

Σε όλη της τη ζωή διακρίθηκε για την σεμνότητα της, την συνέπεια της και την αταλάντευτη προσήλωση της στο ακαδημαϊκό της έργο και στις ιδέες της Αριστεράς.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων με αξιοθαύμαστη όμως ενεργητικότητα και ήθος. Αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό όχι μόνο στον πολιτικό μας χώρο μας αλλά και στην πόλη μας, στην οποία άφησε ένα ισχυρό κοινωνικό και πολιτισμικό αποτύπωμα μέσα από το επιστημονικό της έργο και την πολιτική και κοινωνική της δράση.

Καλό σου ταξίδι συντρόφισσα».

Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Όπως γράφει ο Γιώργος Μόσχος, η αρχιτεκτόνισσα Βαρβάρα Δεσποινιάδου έφυγε από την ζωή, μετά από προβλήματα Υγείας που την ταλάνιζαν. Υπήρξε από ετών συνταξιούχος του Πανεπιστημίου Πατρών, στο όποιο δίδασκε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.

Σε νεαρή ηλικία ήρθε στην Πάτρα, από την Καβάλα  που ζούσε, γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, απ΄ όπου η καταγωγή της. Ήρθε στο Πανεπιστήμιο Πατρών και η μοίρα της έταξε να μείνει και να αγαπήσει την πόλη, την οποία την φιλοξένησε.

Η αείμνηστη ήταν από νωρίς ενταγμένη στο νεολαιΐστικο αριστερό κίνημα και υπήρξε από τα πρώτα μέλη του ΚΚΕ Εσ., ενώ ακολούθησε στην πορεία της εν ζωή, υπηρετώντας την ανανεωτική ριζοσπαστική Αριστερά στο διάβα της μέχρι τις ημέρες μας.

Υπήρξε πράος, απλός και νηφάλιος χαρακτήρας, αξιαγάπητη στους κύκλους της διανόησης, που την γνώρισαν. Ήταν κόρη του Θεοδώρου και της Αγλαΐας, ενώ είχε και έναν αδελφό, που ζει από ετών στην Κολομβία.

Από το καλοκαίρι του 2018, έμαθε ότι επλήγη από την επάρατο νόσο του καρκίνου, αντιμετωπίζοντας την αρρώστια της με αξιοπρέπεια και θάρρος.

Βαθιά γνώστης της υπόστασης του ανθρώπινου είδους υπήρξε αγωνίστρια των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστηρίκτρια της φιλοπεριβαλλοντικής διάστασης, για την συγκρότηση βιώσιμων πόλεων και της αυτοδιαχείρισης του ανθρώπινου σώματος μέχρι την κατάληξή του.

Γι’ αυτό, προκειμένου να ικανοποιήσει την επιθυμία της για καύση, ζητούσε από τους κοντινούς φίλους της μεριμνήσουν γι αυτό. Έτσι το Σάββατο 23/11, εκτός απροόπτου, με συνοδεία φίλων της, θα διακομισθεί η σορός της στην Ριτσώνα, όπου λειτουργεί αποτεφρωτήριο νεκρών.

 

Διαβάστε επίσης