Κώστας Πελετίδης: "Η Δημοτική Αρχή λειτουργεί σ’ εχθρικό περιβάλλον από πλευράς κεντρικής εξουσίας"

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 18 Νοέμβρη, η δεύτερη Λαϊκή Συνέλευση του Κεντρικού Διαμερίσματος, με θέμα τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων, για το 2020.

Η Συνέλευση έγινε στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, στα Προσφυγικά, με την συμμετοχή δεκάδων δημοτών και εκπροσώπων φορέων που τοποθετήθηκαν και αναφέρθηκαν σε ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η Δημοτική Αρχή λειτουργεί σ’ εχθρικό περιβάλλον από πλευράς κεντρικής εξουσίας. Οι προσλήψεις απαγορεύονται και οι χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνονται συνεχώς.

Καταλήξαμε να έχουμε σήμερα 1.000 περίπου εργαζόμενους. Για πολλά ζητήματα που μας απασχολούν, χρειάζονται εργαζόμενοι για να δοθούν λύσεις. Εμείς στην Πάτρα από την μια έχουμε 35.000 άνεργους και από την άλλη οι κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν τις προσλήψεις.

Το σχέδιο των κυβερνώντων είναι να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων και ν’ αναγκαστούν οι Δήμοι να εκχωρήσουν τις δημοτικές υπηρεσίες σε ιδιώτες – εργολάβους. Αυτό θα είναι προς όφελος των λίγων που συγκεντρώνουν τον πλούτο και σε βάρος των πολλών.

Πιστεύει κανείς ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να δοθούν χρήματα στους Δήμους από τον κρατικό προϋπολογισμό; Πληρώνουμε βαριά και άδικη φορολογία. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Αυτά τα χρήματα είναι του λαού και έπρεπε να επιστρέφουν στον λαό για να αντιμετωπιστούν οι οξυμένες ανάγκες του, όμως πάνε συνειδητά στις τσέπες αυτών που έχουν το χρήμα και οι οποίοι έχουν απαλλαγή φορολογίας, όπως για παράδειγμα, οι εφοπλιστές.

Αυτά καθώς και τα 22 εκατ. ευρώ σε δάνεια, τα οποία μας κληρονόμησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, μαζί με άλλα χρέη τους, οδήγησαν σε ασφυξία τον Δήμο.

Τα αναφέρω όλα αυτά για να δείτε υπό ποιες συνθήκες εργαζόμαστε για να κάνουμε έργο για τον πατραϊκό λαό και όχι για να δικαιολογηθούμε για τυχόν καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις και στα άλλα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν σήμερα.

Εμείς έχουμε κάνει και θα κάνουμε πολλά πράγματα. Τέτοια δημιουργικότητα δεν υπήρχε ποτέ στον Δήμο. Έχουμε εργαζόμενους που δημιουργούν καταπληκτικά πράγματα. Χάρη σε αυτούς κατασκευάστηκαν πάρκα, ανακαινίσθηκαν σχολεία, παιδικοί σταθμοί κ.ο.κ.

Χτίζουμε καινούργιους χώρους. Φτιάχνουμε κι άλλο τμήμα στο Βρεφοκομείο. Κάναμε παρεμβάσεις στην συνοικία της Αγίας Αικατερίνης γιατί πάμε πρώτα στις λαϊκές περιοχές να κάνουμε έργο. Επόμενη περιοχή για ανάπλαση είναι τα Προσφυγικά. Με αυτές τις ευρείες παρεμβάσεις θα μπορέσουμε στην συνέχεια να κάνουμε τα έργα υποδομής, π.χ. όπως αποχέτευση, χωρίς να κινδυνεύσουν τα παλαιά κτίσματα.

Μεγάλα ζητήματα για μας είναι αυτά που αφορούν πρωτίστως τα παιδιά μας. Γι’ αυτό φτιάξαμε τις δύο Παιδικές Κατασκηνώσεις με ασφαλείς χώρους. Γι’ αυτό φτιάξαμε το Νότιο Πάρκο, ανακαινίσαμε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο που φιλοξενεί 50 Συλλόγους και χιλιάδες δημότες και παιδιά που θέλουν να αθληθούν. Γι’ αυτό κάναμε ασφαλείς και πιστοποιημένες παιδικές χαρές.

Για το κυκλοφοριακό, καταργήσαμε τα παρκόμετρα και βάλαμε τέλος στη ληστεία που για δεκαετίες ίσχυε στο κέντρο της πόλης και βάλαμε ένα ελάχιστο, συμβολικό κόστος για να παρκάρει κάποιος στο κέντρο και με χρονικό όριο, ώστε να αδειάζουν θέσεις στάθμευσης, στη διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα δώσαμε σε χρήση δύο δωρεάν δημοτικά πάρκινγκ. Ναι υπάρχουν τα διπλοπαρκαρίσματα που ταλαιπωρούν και πρέπει να αντιμετωπισθούν, κι αρμόδια είναι η Αστυνομία και συγκεκριμένα η Τροχαία.

Έχουμε στην Πάτρα 2.500 Ρομά τους οποίους θα προσεγγίσουμε για να λύσουμε τα προβλήματα που αναφύονται. Φτιάχνουμε δομή στο κτίριο στην Βενιζέλου. Πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά τους, που πρέπει να πάνε σχολείο. Θα κάνουμε παρέμβαση και στα Προσφυγικά για τους Ρομά που ζουν εδώ.

Η ΔΕΗ έχει προχωρήσει στην διακοπή ρεύματος, σε πάνω από 2.500 κολώνες και το ποσό που χρειάζεται να αποκαταστήσουμε τον φωτισμό είναι 1.200 ευρώ για κάθε κολώνα!

Προφανώς δεν είναι αρεστός ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή σε κάποιους και γι’ αυτό δίνουν εντολές στην ΔΕΗ να κάνει τις διακοπές ρεύματος! Νόμιζαν ότι κλείνοντας μερικά δίκτυα προεκλογικά θα προκαλούσαν κλίμα κατά της Δημοτικής Αρχής!

Όμως εμείς πορευόμαστε μπροστά με το λαό. Ξεπερνώντας τις όποιες προκαταλήψεις ας σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι απέναντι σε αυτούς που θέλουν να ορίζουν τις τύχες μας, σε αυτούς που κλέβουν το πλούτο και τον στερούν από τον λαό που τον παράγει».  

 

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει με ποιόν είναι. Επιδιώκουμε να ανακουφίσουμε – όσο και όπου μπορούμε – τις λαϊκές οικογένειες. Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα στη πόλη μας για την  Δημοτική Αρχή αποτελεί το θέμα της φτώχειας και της ανεργίας που έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις από τις πολιτικές που εφαρμόζονται απ’ όλες τις κυβερνήσεις.

Δρομολογούμε τα προγράμματα ανάπλασης της Κάτω και Άνω Πόλης και των σκαλών (Αγίου Νικολάου, Πατρέως, Γεροκωστοπούλου, Τριών Ναυάρχων, Παντανάσσης) που αφορά ολόκληρη την περιοχή Παντοκράτορα, Γερμανού, Κάστρο και περιλαμβάνει και την οδό Γραβιάς. Την ανακατασκευή πεζοδρομίων και ασφαλτοστρώσεων οδών που αφορά και το Κεντρικό Διαμέρισμα, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις αναβάθμισης της συνοικίας των προσφυγικών στους προσφυγικούς συνοικισμούς  και της ευρύτερης περιοχής. Τον εμπλουτισμό του πρασίνου με δενδροφυτεύσεις και αντικαταστάσεις δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις στις πλατείες Υψηλών Αλωνίων και πλατείας Ελευθερίας και δρομολογείται για την   πλατεία Γεωργίου. Προγραμματίζονται παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο όλων των συγκροτημάτων Εργατικών Κατοικιών του Δήμου μας. Προχωρά η διαδικασία τοποθέτησης σε δεκάδες νηπιαγωγεία και πλατείες νέων Παιδικών Χαρών. Συνεχίζονται οι εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, των παιδικών σταθμών, των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Βρίσκονται σε τελικό στάδιο η λειτουργία του Δημοτικού Κτηνιατρείου και ειδικοί χώροι πρόσβασης των ζώων στο Νότιο Πάρκο».

Στην λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι: Διονύσης Πλέσσας και Βίβιαν Σαμούρη, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Τριάδος, της Τέρψης, του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Διονυσίου, του Αγίου Νεκταρίου και πολλοί δημότες.

Διαβάστε επίσης