Ακάρ: Αν χρειαστεί θα απαντήσουμε όπως και πριν από 45 χρόνια

 

Eπιμένει στη γραμμή των προκλήσεων και των απειλών απέναντι στην Κύπρο η Άγκυρα. Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δεν έχασε την ευκαιρία να παραστεί σε τελετή επετείου για την ίδρυση του ψευδοκράτους και να εξαπολύσει πυρά κατά πάντων, με αναφορές στην εισβολή.

«Η Τουρκία υποστηρίζει πως στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο , η αρμοδιότητα των θαλάσσιων περιοχών, η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ισότιμη διανομή του φυσικού πλούτου θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών. Από την αρχή υποστηρίζουμε αυτό», είπε ο Ακάρ, αλλά δεν σταμάτησε εκεί. 

Απέκλεισε το ενδεχόμενο της άρσης των εγγυήσεων στο πλαίσιο μίας επίλυσης του Κυπριακού, διαμηνύοντας πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κρατήσει το ρόλο αυτό. Απείλησε δε πως «όπως δεν σιωπήσαμε πριν 45 χρόνια και απαντήσαμε και κάναμε αυτό που πρέπει στα βάσανα που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των αδελφών μας».

Νωρίτερα εν τω μεταξύ η Άγκυρα φρόντισε να στείλει μήνυμα και προς το αμερικανικό Κογκρέσο. Ενθαρρυμένη από τη θερμή συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν, ξεκαθάρισε πως έχει αγοράσει τους ρωσικούς S400 για να τους χρησιμοποιήσει και όχι για να τους βάλει στην άκρη.