Αυτό είναι το νέο Ασφαλιστικό: Οι εισφορές α λα καρτ και οι νέες κατηγορίες

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αποσυνδέεται η ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει τις εισφορές που θα πληρώνει. Πως διαμορφώνονται οι κατηγορίες των εισφορών. Αυξάνεται η κατώτατη εισφορά.

Το ασφαλιστικό αλλάζει από τον Ιανουάριο του 2020 και τις βασικές αλλαγές που έρχονται τις ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Thessaloniki Summit 2019.

Με το νέο ασφαλιστικό, αποσυνδέεται η ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρεται ελεύθερη επιλογή εισφορών στους ασφαλισμένους. Με βάση το ύψος των εισφορών που θα επιλέξει ο κάθε ασφαλισμένος, θα καθορίζεται και το ύψος της σύνταξής του. Όσο υψηλότερες είναι οι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη.

Click4more: Εφορία: Ποια ποσά και ποια επιδόματα είναι ακατάσχετα

Το νέο ασφαλιστικό, που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020, φέρνει πέντε συν δυο προκαθορισμένες κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Το βασικό χαρακτηριστικό, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι πως στο νέο ασφαλιστικό αποσυνδέονται οι κρατήσεις (υπέρ κύριας ασφάλισης και υγείας) από το φορολογητέο εισόδημα των μη μισθωτών.

Θα δημιουργηθούν νέες κατηγορίες εισφορών, που δεν θα συνδέονται με το εισόδημα ούτε η μετάβαση από την πρώτη στην επόμενη θα είναι υποχρεωτική, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα. Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν τις εισφορές τους αλλά και το ύψος των συντάξεών τους, επί της ουσίας.

Πως διαμορφώνονται οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες

Οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες, σύμφωνα με Τα Νέα, θα είναι συνολικά επτά.

Ουσιαστικά θα είναι 5+2 κατηγορίες ασφαλιστικών εισφορών. Μετά την 5η κατηγορία, θα υπάρχουν άλλες δυο. Η μια θα φορά όσους θέλουν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές για να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις και η δεύτερη θα αφορά νέους ασφαλισμένους. Πρόκειται για όσους απασχολούνται τα πέντε πρώτα χρόνια του ασφαλιστικού τους βίου και οι εισφορές θα είναι χαμηλότερες των 200 ευρώ.

Η πρώτη κατηγορία θα προβλέπει εισφορά ύψους 210 ευρώ. Θα υπάρξει αύξηση της κατώτατης εισφοράς που σήμερα είναι 185,18 ευρώ το μήνα
Η δεύτερη κατηγορία θα είναι 250 ευρώ
Η τρίτη θα κινείται στα 300 ευρώ
Η τέταρτη περίπου στα 350 ευρώ
Η πέμπτη θα διαμορφωθεί στα 430 ευρώ
Η έκτη περίπου στα 530 ευρώ και
η έβδομη, που θα αφορά νέους ασφαλισμένους, κάτω από 200 ευρώ το μήνα.

Διαβάστε επίσης