Αναπάντητα ερωτήματα για το νέο δρόμο Πατρών-Πύργου

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

Εκτός από το τρένο και το λιμάνι, προστέθηκε και ένα άλλο θέμα για την Πάτρα, εξίσου σοβαρό. Αφορά τον δρόμο Πάτρα-Πύργος, Ολυμπία. Αυτός ο νέος δρόμος για την εκτέλεσή του χρησιμοποιείται τώρα, για να κατακρίνεται από τον κ. Κώστα Καραμανλή, Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Σπίρτζης, πρώην Υπουργός Υποδομών, επειδή καθυστερείται η εκτέλεσή του, λόγω κατάτμησης των εργολαβιών, που είναι 8 για 75 χλμ. περίπου και λόγω Καλογρίτσα, που τώρα έχει κηρυχθεί έκπτωτος. 

Για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος, Ολυμπία, αν δεν υπήρχε Καλογρίτσας, κάτι άλλο θα συνέβαινε για να καθυστερήσει η εκτέλεση του έργου. Ένα έργο  που είχε προγραμματιστεί να εκτελεστεί με την Ολυμπία οδό, από την οποία τελικά «κόπηκε» το 2013 και έκτοτε πέρασε από χίλια κύματα, ώσπου ο Διαγωνισμός εκτέλεσής του, να γίνει επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, ως δια μαγείας και ο Δήμος Πατρέων λέει τα δικά του, και να ήταν μόνο ο κ. Κ. Πελετίδης, έχει καλώς, εμπλέκει όμως και όλους του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μόνο οι Ηλειείς δεν το βάζουν κάτω, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο, στην κινητοποίηση των κατοίκων του Πύργου 11/11/2019 μεταξύ των άλλων θεμάτων αναφέρει κάτι το πολύ σοβαρό ότι «Τη μοιρολατρία απέναντι στο άδικο είναι καιρός να αντικαταστήσει η πειστική διεκδίκηση όσων έργων αποτελούν δεσμεύσεις των εκάστοτε Κυβερνήσεων, καθότι ο πολίτης πιστεύει στο κράτος να έχει συνέχεια και συνέπεια λόγου και πράξεων».  

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Στις 16/10/2019 ήταν ομόφωνη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για την υπογειοποίηση της Σιδηροδρομικής γραμμής του τρένου με την αιτιολογία «ότι η λύση είναι σύμφωνη με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) και στην επιφάνειά του δημιουργείται γραμμικό πάρκο». Είναι γεγονός ότι οποιαδήποτε άλλη λύση διαδρομής του τρένου χρειάζεται αλλαγή στο ΓΠΣ.

Για το δρόμο Πατρών-Πύργου αποφασίστηκε επίσης πως «δεν προκρίθηκε η λύση της Νότιας Χάραξης». Οι κατασκευαστικές εταιρείες μέσω των πολιτικών επιρροών τους, οδήγησαν την χάραξη και την κατασκευή εκεί που ήθελαν» …. «να αναζητηθούν οι προμελέτες που έχουν συνταχθεί και να γίνει οριστική. Άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, ο χρόνος που χάθηκε και οι αποζημιώσεις που θα ζητήσουν οι εταιρείες που εγκαταστάθηκαν όπως-όπως, δεν πρέπει να σταματήσει η λύση της ορθής επιλογής» και παρακάτω τα χειρότερα «Να συμβάλλουμε οικονομικά στο δικαστικό αγώνα, εάν χρειαστεί, για αποτροπή της λύσης που προωθείται». 

Δηλαδή, πλαγίως μεν αλλά σαφώς, το Δ.Σ. του Δήμου τάσσεται υπέρ της λύσης για τη Νότια Χάραξη του δρόμου Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαΐα με τις ανάλογες αιτιολογίες και απαλλοτριώσεις. Όμως δεν αναφέρεται για τις ήδη απαλλοτριωμένες περιοχές, αυτές της μελέτης, που έχει και προκηρυχθεί και εγκριθεί η Εργολαβία των 7,27 χλμ. από Μιντιλόγλι-ΒΙΠΕ Πάτρας, που με την διαπλάτυνση και χάραξη του υπάρχοντος δρόμου, πιθανόν ιδιοκτήτες γης ή οικίες να απαλλοτριώνονται δυο φορές με τη Νότια χάραξη.

Με την απόφαση αυτή καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι «να συμβάλουν οικονομικά στο δικαστικό αγώνα, εάν χρειαστεί, για αποτροπή της λύσης που προωθείται» …. «και να συνεργαστούν και με τους άλλους δήμους της Ηλείας να προχωρήσει η κατασκευή του έργου με τρόπο που να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων».

ΛΥΣΕΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΔΡΟΜΟΥ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΥΡΓΟΥ

Αδίκως λοιπόν ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος πριν από λίγο καιρό κατηγορούσε ορισμένα ΜΜΕ ότι γράφουν και πιέζουν για την υλοποίηση της Νότιας χάραξης. Είναι ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κ. Πελετίδης και οι συν αυτόν, που κόπτονται για τη Νότια χάραξη.

Ωστόσο ο κ. Κώστας Καραμανλής, πρόσφατα, 1/11/2019, υπογραμμίζει ότι σε πρώτη φάση προσπαθεί να διασώσει την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση του έργου και θα πρέπει το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Αναφέρει επίσης πως «η πιο συμφέρουσα λύση από τις τρεις που υπάρχουν είναι να ενσωματωθεί η Πατρών-Πύργου στην υπάρχουσα παραχώρηση της Ολυμπίας οδού, γιατί πέραν των άλλων θα ολοκληρωθεί μέσα σε 30 μήνες».

«Οι άλλες δύο είναι: Νέος διαγωνισμός για ενιαίο έργο ή κατάτμηση σε τέσσερα ζευγάρια εταιρειών». Αυτών δηλαδή που έχουν λάβει μέρος στο διαγωνισμό εκτός Καλογρίτσα. Είναι στο πολιτικό χέρι του κ. Κ. Καραμανλή να προχωρήσει το έργο και για τα προβληματικά τμήματα των εργολαβιών του κ. Καλογρίτσα ο οποίος επειδή έχει κηρυχθεί έκπτωτος, να τα αναλάβει η GD Infrastrutture που ήλθε δεύτερη στο διαγωνισμό, για τα ίδια τμήματα, με μικρότερες εκπτώσεις επί του έργου. Αυτή η εταιρεία, ανακοίνωσε δημόσια ότι, αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις Καλογρίτσα απέναντι στο κράτος με «δεδομένη την επιθυμία της να συμβάλλει, δια την έγκαιρη, τεχνικώς άρτια και οικονομικότερη ολοκλήρωση του συνόλου του αυτοκινητοδρόμου».   

   

       

Διαβάστε επίσης