Προβληματισμοί και ερωτήματα για καθημερινά ζητήματα από την Ώρα Πατρών

 

Η ΩΡΑ Πατρών αναδεικνύοντας θέματα που αφορούν στην περιφέρεια της Πάτρας, εκτός του ιστορικού κέντρου δηλαδή, στο δημοτικό συμβούλιο της 13.11.2019 κατέθεσε δύο ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη. Η πρώτη αφορούσε στην περιοχή του Ακταίου και η δεύτερη στη γειτονιά πέριξ του Ρωμαϊκού  υδραγωγείου δίπλα στη μίνι περιμετρική.

Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στο Ακταίο, ο καθαρισμός των φρεατίων και ο καλλωπισμός των δέντρων παρά το γεγονός ότι είναι έργα που το συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα - ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το αίτημα της αποκατάστασης της πλατείας εκκρεμεί από το 2016 - η δημοτική αρχή τα έχει αγνοήσει παντελώς.

Προκαλεί, δε, απορία ο ρόλος των «λαϊκών» συνελεύσεων που διοργανώνονται στα δημοτικά διαμερίσματα αφού ούτε απολογισμός έργου γίνεται σε αυτά, ούτε διαβούλευση για την ιεράρχηση των έργων που θέτει το κάθε διαμέρισμα. Μάλλον, για συγκεντρώσεις των φίλων της «λαϊκής συσπείρωσης» πρόκειται, για αυτό και ο τίτλος. Άλλωστε, η δημοτική αρχή έχει κατ΄ επανάληψη αρνηθεί τον διάλογο και την σύγκλιση επί τέσσερα χρόνια και συνεχίζει αρνούμενη τη δημιουργία του προβλεπόμενου από το θεσμικό πλαίσιο Συμβούλιου Πόλης με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης αλλά και των επιστημονικών, επαγγελματικών, πολιτιστικών και εργασιακών συλλόγων της Πάτρας ώστε ο διάλογος να είναι ουσιαστικός, τεκμηριωμένος, με λόγο, αντίλογο και σύνθεση των απόψεων.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του γηπέδου και της όμορης παιδικής χαράς δίπλα στη μίνι περιμετρική. Εκεί, ο Δήμος δεν δίστασε να κρεμάσει πινακίδες του Δήμου Πατρέων αλλά «κρέμασε» μια ολόκληρη συνοικία αφού το γήπεδο και η παιδική χαρά παραμένουν κλειστά χωρίς αιτιολογία, παρόλο που είναι έτοιμα από την Περιφέρεια, αλλά και χωρίς καμία ενέργεια παραλαβής από την πλευρά των υπηρεσιών του.

Κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι η συνεισφορά στην Πάτρα της δημοτικής αρχής και των στελεχών της υπακούει σε μια ευρύτερη και πολύ συγκεκριμένη κομματική δράση και δεν ακουμπάει τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης. Απουσία αντίδρασης στη ματαίωση δρομολογημένων κομβικών ζητημάτων υποδομών όπως το τρένο, η εθνική Πατρών-Πύργου, η Νομική Σχολή αλλά και αδιαφορία στα ζητήματα των γειτονιών όπως τα θέτουν τα ίδια τα συμβούλια των δημοτικών διαμερισμάτων. Κατά τα άλλα, η δημοτική αρχή αρέσκεται να επαναλαμβάνει ότι οι δημοτικοί της σύμβουλοι, οι Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι των Οργανισμών και τα στελέχη της προσφέρουν εθελοντικά, ψευδώς, όμως, αφού οι 18 από τους 20 δημοτικούς συμβούλους της είναι αμειβόμενα από τον Δήμο Πατρέων και τους Οργανισμούς του στελέχη με πληρωμένα κινητά τηλέφωνα και μετακινήσεις.