Τα πανεπιστήμια δεν είναι πεδία βολής

Της Κατερίνα Γρ. Σολωμού, Αντιπροέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, Πολιτευτής ΚΙΝΑΛ Αχαΐας

 

Λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου και ενώ έχουν προηγηθεί τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, επιβάλλεται η ψυχραιμία και η σύνεση των χειρισμών ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέα έκτροπα και να μην οξυνθεί ακόμη περισσότερο η ήδη τεταμένη κατάσταση.

Είναι σαφές ότι τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ από την αντιπολίτευση χρησιμοποιούν την αδιέξοδη αντιπαράθεση και δημιουργούν σκηνικό πόλωσης προκειμένου να αποκομίσει ο καθένας τα δικά του πολιτικά οφέλη, καλλιεργώντας διχασμό και εντάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Από την όλη αντιπαράθεση, αλλά και από τους χειρισμούς και των δύο πλευρών απουσιάζει εντελώς η αίσθηση του μέτρου, αλλά και η συναίσθηση ότι μιλάμε για πανεπιστήμια, για φοιτητές, για χώρους γνώσης και προκοπής.

Είναι σαν να μάχονται για την επικράτηση οι μεν της λογικής της διευθέτησης του προβλήματος με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, οι δε για το δικαίωμα στις καταλήψεις. Και στις δύο περιπτώσεις με τα πανεπιστήμια κλειστά και την εκπαιδευτική κοινότητα σε αναβρασμό.

Πρόκειται για επί της ουσίας παραδοχή της ανικανότητας διαχείρισης μιας κατάστασης με τρόπο ώστε και τα πανεπιστήμια να παραμένουν ανοικτά, κάτι που θέλουν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες αυτής της χώρας και ταυτόχρονα να παταχθεί με ειρηνικό για τους φοιτητές τρόπο η ανομία που εδώ και χρόνια έχει διεισδύσει σε αυτά.

Τα πανεπιστήμια είναι χώροι όπου οι ιδέες πρέπει να διακινούνται ελεύθερα, αλλά και χώροι που πρέπει να λειτουργούν ως ακαδημαϊκοί, όπου δεν έχουν θέση ούτε οι παρανομίες, ούτε οι καταλήψεις, ούτε τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα.

Είναι άλλο να κλείνεις την ΑΣΟΕΕ για να αποκαλύψεις οπλοστάσιο και άλλο  να την μετατρέπεις σε πεδίο «μαχών» για να κάνεις επίδειξη ισχύος ή να χαϊδέψεις συγκεκριμένα ακροατήρια, ενώ δεν μερίμνησες να περιφρουρήσεις το χώρο ώστε να μην χρειαστεί να επέμβεις με βίαιο τρόπο.

Τα Πανεπιστήμια δεν είναι πεδία βολής και το φοιτητικό κίνημα δεν είναι δυνατόν ούτε να συκοφαντείται, ούτε να προκαλείται, ούτε να προσβάλλεσαι από υπερβάλλοντα αστυνομικό ζήλο.

Συνιστάται λοιπόν ψυχραιμία ώστε να μην μετατρέψουμε την επέτειο των αγώνων των φοιτητών για δημοκρατία σε μάχη  χαρακωμάτων και να διασφαλίσουμε την ηρεμία των επετειακών εκδηλώσεων αλλά και την ηρεμία των ΑΕΙ τα οποία όλοι θέλουμε ανοικτά, ελεύθερα, δίχως βία, δίχως παρανομία.

 

 

Διαβάστε επίσης