Πότε μπορεί να μας παχύνει ο αέρας που αναπνέουμε

Τον πιθανό συσχετισμό ανάμεσα στους ρύπους του ατμοσφαιρικού αέρα και τον κίνδυνο παχυσαρκίας αναδεικνύει νέα αμερικανική έρευνα

Η Amie Lund, ερευνήτρια Καρδιαγγειακής Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, βρήκε ότι η έκθεση σε συγκεκριμένους ατμοσφαιρικούς ρύπους μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια διατροφή υψηλών λιπαρών.

Η Δρ. Lund διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η ρύπανση από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων επηρεάζει την ανάπτυξη και τη σηματοδότηση των λιποκυττάρων και απέδειξε ότι μπορούν να προκαλέσουν αποκρίσεις στον οργανισμό που οδηγούν σε αυξημένη ανάπτυξη των λιποκυττάρων και σε φλεγμονή, φαινόμενα που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Συχνά αναζητούμε τις αιτίες της παχυσαρκίας στα γονίδια και στη διατροφή. Υπάρχουν, όμως, και εξωτερικοί παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι, που δημιουργούν συνεχώς στρες στα συστήματα του οργανισμού και ενδεχομένως να παίζουν ρόλο σε παθήσεις όπως η παχυσαρκία», αναφέρει σχετικά η ειδικός.

Πιο αναλυτικά, η εισπνοή των καυσαερίων που προκύπτουν από την κίνηση οχημάτων βενζίνης και πετρελαίου τροποποιεί τα σήματα που παράγονται και παραλαμβάνονται από τα λιποκύτταρα, γεγονός το οποίο μπορεί να προκαλέσει αύξηση 12-15% στο μέγεθος ή στον αριθμό των κυττάρων αυτών.

Τέτοιου είδους αλλαγές στα κύτταρα ενισχύουν τη φλεγμονή, αυξάνουν την αποθήκευση λίπους και την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τη σειρά τους, η φλεγμονή και η ανοσοαπόκριση μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω παραγωγή λιποκυττάρων, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο όπου τα δύο συστήματα ενισχύουν το ένα το άλλο.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να το σταματήσουμε άμεσα, γι’αυτό και το ανθρώπινο σώμα διαθέτει διάφορα συστήματα που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των οργάνων. Ορισμένες φορές, ωστόσο, κάποιοι εξωτερικοί στρεσογόνοι παράγοντες προκαλούν ανισορροπία στο σύστημα. Στην περίπτωση αυτή, η Δρ Lund τονίζει ότι η όσο το δυνατόν λιγότερη έκθεση σε αυτούς τους παράγοντες είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης και προσθέτει ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε το χρόνο που περνάμε σε εξωτερικό περιβάλλον τις ημέρες με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (ή χαμηλής ποιότητας αέρα).

«Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι η άσκηση σε εξωτερικό χώρο σε ημέρες με χαμηλή ποιότητα αέρα ή υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την κίνηση των οχημάτων, μπορεί να αυξήσει την έκθεσή μας στους ρύπους, λόγω του αυξημένου ρυθμού αναπνοής που έχουμε όταν γυμναζόμαστε», καταλήγει η Δρ. Lund.

Διαβάστε επίσης