Η εξομολόγηση της Μέρκελ για τη ζωή της στην ανατολική Γερμανία

09/11/2019 | 15:02

 

Για τη ζωή στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και τον τρόπο που επηρέασε το ηγετικό της στιλ μιλά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Süddeutsche Zeitung με αφορμή τον εορτασμό, σήμερα, της 30ής επετείου από την Πτώση του Τείχους.

«Επί 35 χρόνια βίωνα την επίσημη άποψη ως διαφορετική από τη δική μου. Ήμουν μόνη με την άποψή μου ή την μοιραζόμουν με πολύ λίγους ανθρώπους. Για αυτό και δεν με ενοχλεί όταν οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά», αναφέρει η Μέρκελ, η οποία έζησε στο Ανατολικό Βερολίνο μέχρι την ηλικία των 35 ετών

Η Γερμανίδα καγκελάριος περιγράφει τα χρόνια της στην Ανατολική Γερμανία ως «σχεδόν άνετα» και εξηγεί πως το γεγονός ότι ζούσε σε ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν καθόριζε απολύτως την ποιότητα της καθημερινότητάς της.

«Η ζωή στην ΛΔΓ ήταν κάποιες φορές με κάποιο τρόπο σχεδόν άνετη, επειδή υπήρχαν πράγματα που πολύ απλά δεν μπορούσαμε να επηρεάσουμε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι υπήρχε μια διαφορά μεταξύ του κράτους της ΛΔΓ και της ζωής των πολιτών της ΛΔΓ… Με ρωτούν αν μπορούσε κανείς να είναι ευτυχισμένος στην ΛΔΓ και αν μπορούσε να γελάσει. Ναι, αλλά κάναμε συμβιβασμούς», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά την δυσκολία προσαρμογής πολλών Ανατολικογερμανών στην ελευθερία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, η Καγκελάριος επισημαίνει ότι «η ελευθερία, το να πρέπει κανείς να αποφασίσει για τα πάντα, είναι κάτι που πρέπει να το μάθει».

 

Αχαΐα: Θρήνος για τον 30χρονο που “έφυγε” μετά από τροχαίο ανήμερα των Χριστουγέννων – Η οικογένεια δώρησε τα όργανά του – ΦΩΤΟ

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Πατρινός ο ένας από τους νεκρούς – Συμμετείχε στην ομάδα των ορειβατών ΦΩΤΟ

Δυτική Αχαΐα: 16χρονος ο νεκρός του τροχαίου στην παλαιά Πατρών-Πύργου – 17χρονος ανάμεσα στους τραυματίες

Ακόμα μία σύλληψη στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς

Θλίψη σε Πάτρα και Μεσολόγγι: «Έφυγε» ξαφνικά στα 54 του ο διακεκριμένος επιστήμονας Ασημάκης Γριβόπουλος

Σοκαριστικό τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε απορριμματοφόρο και τραυμάτισε εργαζόμενο (ΦΩΤΟ)