Έρευνα Χάρβαρντ: Η καθημερινή άθληση προστατεύει από την κατάθλιψη

09/11/2019 | 10:54

 

Με μισή ώρα την ημέρα σωματικής άσκησης, μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης ακόμα και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη του Χάρβαρντ.

Η μελέτη, που διενεργήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, έδειξε ότι ακόμα κι αν υπάρχουν ορισμένα γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα ενός ανθρώπου να εκδηλώσει κατάθλιψη, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, για κάθε τέσσερις ώρες άσκησης την εβδομάδα (35 λεπτά ημερησίως) οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης κατά 17% για τα επόμενα δύο χρόνια. Η μείωση αυτή του κινδύνου αφορούσε εκείνους που είχαν κι εκείνους που δεν είχαν γενετική προδιάθεση για την ψυχική διαταραχή.

Όπως επισημαίνει η Κάρμελ Χόι, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι αναφορικά με την κατάθλιψη, η ύπαρξη «ένοχων» γονιδίων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσουμε τη διαταραχή και η σωματική άσκηση μπορεί να εξουδετερώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελλοντικών επεισοδίων».

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 8.000 συμμετέχοντες. Αυτοί έδωσαν δείγματα αίματος, υποβλήθηκαν σε ανάλυση του γονιδιώματός τους και απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής τους, όπως για τα επίπεδα σωματικής άσκησης.

Πάτρα: Βρήκε νεκρό τον 30χρονο σύζυγό της – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Κλειστή η Ιόνια Οδός από Άρτα μέχρι Αμφιλοχία μετά την κατολίσθηση και το ρήγμα 200 μέτρων – Θα αργήσει η αποκατάσταση του έργου

Πλημμύρισε επιχείρηση στην Πάτρα – Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες απευθύνουν έκκληση στον Δήμο να καθαρίσει βουλωμένο φρεάτιο καθώς η κακοκαιρία θα συνεχιστεί – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: “Κλειστή” για ώρες η Ακτή Δυμαίων- Τεράστια ταλαιπωρία για τους οδηγούς

Πάτρα: Τροχαίο με δίκυκλο στην εθνική οδό – Ένας τραυματίας-Φωτο & Βίντεο

Στη φυλακή ο γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας για το σκάνδαλο με τα 3 εκατομμύρια ευρώ με φόντο την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Πάτρα: Σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο – Δύο τραυματίες

Αχαΐα: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, νοσηλεύονταν σε κώμα και κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής