Έρευνα Χάρβαρντ: Η καθημερινή άθληση προστατεύει από την κατάθλιψη

09/11/2019 | 10:54

 

Με μισή ώρα την ημέρα σωματικής άσκησης, μειώνεται ο κίνδυνος κατάθλιψης ακόμα και αν υπάρχει γενετική προδιάθεση, αποκαλύπτει νέα μελέτη του Χάρβαρντ.

Η μελέτη, που διενεργήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, έδειξε ότι ακόμα κι αν υπάρχουν ορισμένα γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα ενός ανθρώπου να εκδηλώσει κατάθλιψη, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, για κάθε τέσσερις ώρες άσκησης την εβδομάδα (35 λεπτά ημερησίως) οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κατάθλιψης κατά 17% για τα επόμενα δύο χρόνια. Η μείωση αυτή του κινδύνου αφορούσε εκείνους που είχαν κι εκείνους που δεν είχαν γενετική προδιάθεση για την ψυχική διαταραχή.

Όπως επισημαίνει η Κάρμελ Χόι, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, «Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι αναφορικά με την κατάθλιψη, η ύπαρξη «ένοχων» γονιδίων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εμφανίσουμε τη διαταραχή και η σωματική άσκηση μπορεί να εξουδετερώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελλοντικών επεισοδίων».

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 8.000 συμμετέχοντες. Αυτοί έδωσαν δείγματα αίματος, υποβλήθηκαν σε ανάλυση του γονιδιώματός τους και απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής τους, όπως για τα επίπεδα σωματικής άσκησης.

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ασύλληπτη τραγωδία στην Πάτρα: Δύο νεκροί νεαρής ηλικίας μετά από σοκαριστικό τροχαίο στην Παραλία (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θρήνος στο διαδίκτυο για τα παιδιά που χάθηκαν στο τροχαίο! Συντετριμμένοι οι φίλοι τους (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Αυτό είναι το 25χρονο παλικάρι που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

Πάτρα: Λουλούδια και κεράκια για το Νίκο και την Αγγελική στον τόπο της ανείπωτης τραγωδίας – “Παγωμένη” Κυριακή για την πόλη (ΦΩΤΟ)

Σοκαρισμένη η Πάτρα από το τραγικό τροχαίο – Ποια είναι τα δύο παιδιά που έχασαν την ζωή τους, 19 και 17 ετών!

Πάτρα: “Εφυγε” στα 59 του ο επιχειρηματίας Αντώνης Λαλιώτης – Την Τρίτη η κηδεία του

Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο 59χρονης – “Έφυγε” ξαφνικά

Νέα τραγωδία στην Πάτρα: Ένας νεκρός από φωτιά σε σπίτι στον Καστελλόκαμπο – Πρώην διαιτητής το θύμα (ΦΩΤΟ)