Έξαλλος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Αρνητικό σοκ η ταινία του Κώστα Γαβρά»

08/11/2019 | 19:55

 

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έσπασε τη σιωπή του και αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικες στο δωμάτιο».

Ο επικεφαλής της ΛΑΕ με κείμενο του στο iskra.gr τονίζει ότι η πολυσυζητημένη ταινία του διάσημου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά είναι για εκείνον μία οδυνηρή έκπληξη και ένα αρνητικό σοκ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος τότε ήταν μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι η ταινία έχει ελάχιστη σχέση με την αλήθεια.

Ολόκληρο το κείμενο του

Δίσταζα μέχρι τώρα να δω την ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικες στο δωμάτιο», εξαιτίας των όσων επικριτικών είχα ακούσει γι’ αυτήν από πολλούς φίλους που εκτιμώ την κρίση τους.

Τελικά, δεν απέφυγα τον πειρασμό την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα.

Δυστυχώς, είμαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να πω ότι η ταινία που είδα δεν ήταν για μένα απλώς μία οδυνηρή έκπληξη αλλά ένα αρνητικό σοκ.

Έζησα από πρώτο χέρι, με πόνο, αγωνία και αγώνα, λεπτό προς λεπτό, στην καρδιά τους και με πρωταγωνιστικό ρόλο τις δραματικές καταστάσεις της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα τα Ιουλιανά του 2015.

Λυπάμαι ειλικρινά που είμαι υποχρεωμένος να πω ότι το περιεχόμενο της ταινίας έχει ελάχιστη σχέση με την αλήθεια, τις τότε πραγματικές συγκρούσεις, τα αληθινά διλήμματα, τις εναλλακτικές προτάσεις, τις δυνατότητες και τα γεγονότα εκείνης της κρίσιμης περιόδου, ενώ δίνει την εντύπωση ότι το σενάριο της κατασκευάστηκε για να εξωραΐσει πρόσωπα και ανεξάρτητα από προθέσεις, να συγκαλύψει ανεπίτρεπτες καταστάσεις.

Φυσικά, για μένα ο κ. Γαβράς και η καλλιτεχνική διαδρομή του είναι, ούτως ή άλλως, σεβαστά και χαίρουν ιδιαίτερης αναγνώρισης.

Σεβαστός, λοιπόν, ο Κ. Γαβράς αλλά αξίζουν πολύ μεγαλύτερο σεβασμό η ιστορική αλήθεια και ο ελληνικός λαός.

Έχουν κακοποιηθεί και συκοφαντηθεί τόσο πολύ όσοι είχαν προτείνει τότε ένα ρεαλιστικό και τολμηρό εναλλακτικό δρόμο για την χώρα – επίκαιρο όσο ποτέ και σήμερα – ώστε δεν θα ανέμενε κανείς πως και ο Κ. Γαβράς θα μπορούσε να συνδράμει στην αγνόησή αυτού του δρόμου ή και την εύκολη λοιδορία των προτάσεων που τον αντιπροσώπευαν.

Το παιχνίδι της Ελλάδας δεν χάθηκε τότε κ. Γαβρά στις Βρυξέλλες ούτε στο Βερολίνο. Αυτοί την βρώμικη δουλειά τους έκαναν. Το παιχνίδι, δυστυχώς, εκείνη την κρίσιμη περίοδο «πουλήθηκε» στην Αθήνα από όλους εκείνους που όφειλαν να προασπίσουν την τιμή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Τίποτα, όμως, δεν έχει χαθεί όσο και αν πασχίζουν παλιοί και νέοι κλειδοκράτορες.

Η ανάγκη μίας Ελλάδας ανεξάρτητης, πραγματικά δημοκρατικής, κοινωνικά δίκαιης, στο δρόμο της ανασυγκρότησης και της αναγέννησης, χωρίς την αμερικανογερμανοκρατία και τους «υπαλλήλους» της, αποτελεί την μεγάλη σημαία που αργά ή γρήγορα θα σηκώσει ξανά ψηλά  και νικηφόρα ο λαός μας.

Οι 4 λόγοι που δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις ασπρόμαυρες γάτες

Σεξ: Τα τρία μεγαλύτερα προβλήματα στη μέση ηλικία

Έρευνα: Έτσι επηρεάζει το σεξ τη διάρκεια μιας σχέσης

Κρήτη: Η στιγμή της «απόβασης» μεταναστών στην παραλία Δισκού ανάμεσα σε κόσμο που έκανε μπάνιο

Καιρός: Καύσωνας και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη – Πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

Αγρίνιο: «Δεν ήταν σε κατάσταση ούτε καν να τον δούμε» – Συγκλονίζει ο πατέρας του 21χρονου που απανθρακώθηκε στο τροχαίο – “Ήταν ένα παιδί με εξαιρετικό χαρακτήρα”

Χανιά: 22χρονος νεαρός νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο μετα από ηλεκτροπληξία

Νέα εξόρμηση στην παραλία για την Ιωάννα Τούνη – Αγναντεύει τη θάλασσα και προκαλεί με το αποκαλυπτικό μαγιό της