Νεκρά εκατοντάδες κοάλα από τις φωτιές στην Αυστραλία

08/11/2019 | 19:08

Μάχη με τις φλόγες δίνει η πυροσβεστική στην ανατολική Αυστραλία καθώς μαίνονται περίπου 100 πυρκαγιές σε αγροτικές περιοχές των Πολιτειών Νέα Νότια Ουαλία και Κουίνσλαντ και 19 από αυτές, που είναι επικίνδυνες, δεν έχουν ακόμη τεθεί υπό έλεγχο.

«Δεν είχαμε ποτέ τόσες πυρκαγιές την ίδια στιγμή και με τέτοιο επίπεδο έκτακτης ανάγκης. Βρισκόμαστε σε άγνωστο έδαφος», δήλωσε ο Σέιν Φιτζσίμονς, αξιωματούχος των υπηρεσιών για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην αγροτική ζώνη της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Κατά τη θερινή περίοδο οι πυρκαγιές είναι συχνές στην Αυστραλία, αλλά φέτος ξεκίνησαν πρόωρα. Αυτή η πρώιμη έναρξη της περιόδου των πυρκαγιών είναι δραματική και οι επιστήμονες ανησυχούν ακόμη περισσότερο για τους επόμενους μήνες μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το Reuters.

Η κλιματική αλλαγή και οι δυσμενείς μετεωρολογικοί κύκλοι έχουν προκαλέσει ασυνήθιστη ξηρασία, χαμηλά ποσοστά υγρασίας και ισχυρούς ανέμους που συμβάλλουν στην εκδήλωση πυρκαγιών.

Οι πυρκαγιές εκτείνονται σε μια λωρίδα περίπου χιλίων χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού και οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για την κατάσβεσή τους παρά την υποστήριξη που τους παρέχουν 70 αεροσκάφη.

Στη Νέα Νότια Ουαλία οι αρχές δήλωσαν πως οι πυρκαγιές πέρασαν τις ζώνες περιορισμού και ένα τμήμα του αυτοκινητοδρόμου του Ειρηνικού που συνδέει το Σίδνεϊ με το Μπρισμπέιν έκλεισε.

Στο Σάνσαϊν Κόουστ, στο ψ, η αστυνομία έδωσε εντολή για πλήρη εκκένωση του Τουόντον, ενός προαστίου περίπου 4.500 κατοίκων.

«Φύγετε αμέσως, τα σπίτια σας αντιμετωπίζουν άμεση απειλή», ανέφερε το προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους. Σε ορισμένες περιοχές οι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν και έλαβαν οδηγίες να αναζητήσουν «καταφύγιο γιατί είναι πολύ αργά για να φύγουν».

Τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να δώσουν οδηγίες επιβίωσης σε πυρκαγιά στην περίπτωση εγκλωβισμών σε σπίτια ή σε αυτοκίνητα.

Οι πυρκαγιές προκάλεσαν τον θάνατο περίπου των μισών κοάλα που διαβιούν σε παράκτιο καταφύγιο στη Νέα Νότια Ουαλία, εκτιμούν ειδικοί.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Lake Innes Nature Reserve κατέστρεψε τα δύο τρίτα του ενδιαιτήματος των κοάλα τον περασμένο μήνα, αφήνοντας τα υπόλοιπα υπό την απειλή μίας από τις 15 μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στη νοτιοανατολική πολιτεία.

Περίπου 350 κοάλα που ζούσαν στο καταφύγιο στη βόρεια παραλιακή πόλη Μακουάιρ πέθαναν στις πυρκαγιές, εκτιμά η οργάνωση Koala Conservation Australia. Ο συνολικός πληθυσμός των κοάλα του καταφυγίου είναι από 500 έως 600, δήλωσε η πρόεδρος της οργάνωσης Σου Άστον.

Οι ισχυροί άνεμοι και οι αυξημένες θερμοκρασίες που σημειώνονται στην ανατολική Αυστραλία αναμένεται να κοπάσουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προσφέροντας μια ανάπαυλα στο μέτωπο των πυρκαγιών.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ξηρασίας. Η ξηρασία είναι χαρακτηριστικό της Αυστραλίας, όμως οι επιστήμονες εκτιμούν πως η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ