Αίολη διέλευση νέου τρένου στην Πάτρα

του Πάνου Μαντά, Αρχιτέκτονα

 

Στην έρευνα επί θεμάτων που αφορούν την πόλη μας, είναι και αυτό που αφορά τον τρόπο διέλευσης του τρένου. Αυτό το θέμα είναι κατ’ εξοχήν εθνικό και απαραίτητο για την λειτουργία του νέου λιμένα μετά του εμπορικού του τμήματος που και αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, απαραίτητο για την ανάπτυξη της πόλης μας και ευρύτερων περιοχών προς αυτήν.

Το τρένο και το λιμάνι θα είναι κινητήριος δύναμη μεταφοράς προϊόντων εισαγωγής και εξαγωγής, ταξιδιωτών από Ελλάδα και προς αυτήν και προς τα τουριστικά πεδία όπως είναι τα Ολύμπια, Δελφοί, Μουσεία κ.λπ., παραλίες κ.λπ.

Ήρθε πλέον η ώρα να εκτιμήσουμε ότι τελικά, μάλλον η COSCO της Κίνας θα συμβάλει στον τρόπο διέλευσης του τρένου στην Πάτρα, για να συμμετάσχει στο δρόμο του μεταξιού με το νέο λιμάνι που θα κατευθυνθεί διαμέσου Πειραιά και Θεσσαλονίκης, με εμπορεύματα και ταξιδιώτες, προς την Κεντρική Ευρώπη.

Από την πρόσφατη συνάντηση και συζήτηση που είχαν στην Κίνα δύο αντιπροσωπείες, μια με τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και η άλλη με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, προκύπτει ότι, η πολιτική της Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας σε ένα τομέα της οικονομίας είναι να μετασχηματίζεται η Ελλάδα σε ολοένα διαμετακομιστικό κέντρο.

ΠΑΤΡΑ ΔΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ             

Σ’ αυτό τον τομέα της οικονομίας, έχει συμβάλει σημαντικά η COSCO, όπως έχει κάνει με το λιμάνι του Πειραιά και από την συζήτηση που είχαν οι δυο αντιπροσωπείες προέκυψε ότι, θα γίνει επέκταση της συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας και σε άλλους τομείς της οικονομίας, με επενδύσεις ως και στα λιμάνια Ελευσίνας, Βόλου, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης. Επενδύσεις στην Ενέργεια, στην Τεχνολογία Πληροφορικής και Επικοινωνιών, στη Μεταποίηση, Έρευνα – Ανάπτυξη και ό,τι με αυτούς τους οικονομικούς τομείς συνεπάγεται. 

Το θέμα του νέου λιμανιού της Πάτρας και η σύνδεσή του με την διπλή Σιδηροδρομική γραμμή που έρχεται από την Αθήνα είχε απασχολήσει και παλιότερα τον ΟΛΠΑ, από τον Μάιο του 2017, για να διευρύνει τις δραστηριότητές του και με την COSCO. 

Ωστόσο, ούτε το εμπορικό τμήμα του Λιμανιού δεν προγραμματίστηκε να γίνει, μα ούτε και η σύνδεσή του με το τρένο, εφ’ όσον είμαστε ακόμα στο στάδιο της αίολης απόφασης, με Κυβέρνηση τώρα της Νέας Δημοκρατίας, για το πώς αυτό θα διέλθει στην Πάτρα.

Όλοι, μα όλοι, ειδικοί και μη ειδικοί ασχολήθηκαν και ασχολούνται με τον τρόπο διέλευσης του τρένου στην Πάτρα, τώρα μάλιστα που το Υπουργείο Υποδομών ανέτρεψε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας λύσης, για την πλήρη υπογειοποίηση του τρένου από το Ρίο, μέχρι τον παλιό σταθμό του Αγίου Ανδρέα.     

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ

Ξεσήκωσε όλο τον κόσμο ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κ. Πελετίδης για την υπογειοποίηση του τρένου, από το Ρίον μέχρι τον Σταθμό του Αγ. Ανδρέα, με τη δικαιολογία ότι τα χρήματα που θα χρειαστούν για να γίνει αυτό το έργο είναι της Κοινότητας και η υπογειοποίηση δεν χωρίζει την Πάτρα, Καστελόκαμπο, Μποζαΐτικα κ.λπ. σε δύο μέρη. Στην προσπάθεια επιβολής αυτής της πολιτικής, παρέσυρε και την ΕΡΓΟΣΕ που δεν παρουσίασε ποτέ μια ολοκληρωμένη μελέτη, επί αυτού του έργου, με το ανάλογο κόστος της.

Επί του κόστους της συνολικής υπογειοποίησης του Σιδηροδρόμου από Ρίον μέχρι παλιό Σταθμό Αγίου Ανδρέα, μήκους 9,5 χλμ., ο κ. Κώστας Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, σε απάντηση σχετικής ερώτησης της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, είπε ότι η υπογειοποίηση θα ανέβαζε το κόστος πάνω από 1 δισ. ευρώ.   

Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να προτείνουμε και εμείς άλλη λύση, άλλωστε την έχουμε αναφέρει παλιότερα και για του λόγου το αληθές περιληπτικά είναι, αυτή της επίγειας διέλευσης σε διπλή γραμμή, μέχρι το νέο Σταθμό του Αγίου Διονυσίου, με υπόγειες διαβάσεις των κυρίων δρόμων που το τρένο συναντά στην επίγεια διαδρομή του.

Από τον Άγιο Διονύσιο, η διαδρομή γίνεται σε μονή γραμμή και εναερίως μέχρι το νέο Λιμάνι και επέκτασή της μέχρι το Αεροδρόμιο Αράξου και προστίθεται και μια νέα άλλη γραμμή, που θα εξυπηρετεί την ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας. Αυτές οι νέες διαδρομές του τρένου προτείνονται από κ. Καραμανλή Υπουργό Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο διέλευσης του τρένου στην Πάτρα επιτυγχάνεται και η απρόσκοπτη λειτουργία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της.

Έτσι με την έλευση του σιδηροδρόμου για το Αεροδρόμιο Αράξου και ΒΙ.ΠΕ., μαζί με τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου, θα συνδεθούν όλοι οι σημαντικοί επιχειρηματικοί κόμβοι της περιοχής με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.  

      

 

 

 

Διαβάστε επίσης