Champions League: Ρεσιτάλ ποδοσφαίρου στο Λονδίνο

 

Ματς που όμοιό του δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς στην Ιστορία του Champions League διεξήχθη στο Λονδίνο.  Στο Στάμφορντ Μπριτζ, Τσέλσι και Άγιαξ αναδείχθηκαν ισόπαλοι 4-4 σε ένα ποδοσφαιρικό υπερθέαμα με έντονες συγκινήσεις, ανατροπές, πέναλτι, αυτογκόλ, δύο αποβολές και πολλές χαμένες ευκαιρίες.

Ο Άγιαξ προηγήθηκε με 4-1, αλλά δύο αποβολές μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα για την ομάδα του Τεν Χάαγκ έδωσαν την ευκαιρία στην... αφηνιασμένη Τσέλσι να ισοφαρίσει και στο τέλος να νιώθει… αδικημένη που δεν ολοκλήρωσε την ανατροπή, αφού το πέμπτο γκολ που σημείωσε ακυρώθηκε με την χρήση του VAR!

Τρεις ομάδες στον 8ο όμιλο, ο Άγιαξ, η Τσέλσι και η Βαλένθια έχουν από επτά βαθμούς και δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε τα πάντα είναι ανοικτά για τα δύο «εισιτήρια» που θα οδηγήσουν τις ομάδες που θα τα πάρουν στους «16».

Το ματς πήρε… φωτιά με το καλημέρα! Ο «Αίαντας» αιφνιδίασε τους «μπλε» και στο δεύτερο λεπτό προηγήθηκε με αυτογκόλ του Έιμπραχαμ, μετά την προσπάθεια του Πρόμες, δικαιώνοντας όσους θεωρούσαν τους Ολλανδούς φαβορί. Τρία λεπτά μετά η… ισορροπία αποκαταστάθηκε. Η Τσέλσι κέρδισε πέναλτι και ο Ζορζίνιο από την άσπρη βούλα ισοφάρισε σε 1-1. Η… μηχανή του Άγιαξ δεν… λύγισε και κατάφερε μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους να σκοράρει ακόμα δύο φορές. Αρχικά ο Πρόμες σημείωσε το 2-1 (20’) και έδειξε πως θα έχει ρόλο πρωταγωνιστή στο ματς, ενώ στη συνέχεια ο τερματοφύλακας της Τσέλσι Κέπα χρεώθηκε αυτογκόλ με τον Άγιαξ να φτάνει στο 3-1, βάζοντας γερές βάσεις για την επικράτηση.

Τελικά η μοίρα του αγώνα είχε γραφτεί από τα πιο σπάνια, συναρπαστικά και απρόβλεπτα ποδοσφαιρικά σενάρια. Αρχικά στο 55’ ο Φαν ντε Μπέεκ σημείωσε το 4-1. Στο 63’, όμως, ο μπακ της Τσέλσι Αθπιλικουέτα μείωσε σε 4-2 και έβαλε την… σπίθα στο ματς για την Τσέλσι. Ακολούθησε μία ακραία και πέρα για πέρα δίκαιη απόφαση του Ιταλού διαιτητή Τζιανλούκα Ρόκι, ο οποίος απέβαλε στην ίδια φάση τους Μπιλντ και Φέλτμαν για διαφορετικές παραβάσεις με δεύτερες κίτρινες κάρτες! Παράλληλα, η παράβαση του Φέλτμαν έφερε και πέναλτι για την Τσέλσι, στο οποίο ο Ζορζίνιο ευστόχησε και μείωσε σε 4-3 στο 71’. Από το… πουθενά ο Άγιαξ που προηγούνταν με 4-2, είδε τους Λονδρέζους να μειώνουν στο γκολ και αναγκάστηκε να συνεχίσει για περίπου 20 λεπτά με εννέα παίκτες!

Η Τσέλσι με δύο παίκτες παραπάνω κυριάρχησε και στο 74’ ισοφάρισε σε 4-4 με γκολ του Τζέιμς, ο οποίος σκόραρε για πρώτη φορά! Ο Αθπιλικουέτα στη συνέχεια σημείωσε και το πέμπτο γκολ, όμως ο Ρόκι το ακύρωσε με τη χρήση του VAR, καταλογίζοντας χέρι στον Έιμπραχαμ. Μέχρι το τέλος η Τσέλσι πάλεψε για το πέμπτο γκολ, ο Άγιαξ είχε επίσης δύο στιγμές για να σκοράρει εκ νέου, όμως το ματς-όνειρο έληξε με το ισόπαλο 4-4, που άφησε στο κοινό το αίσθημα της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης και στους δύο αντιπάλους την πικρία της μη επικράτησης!

Ανατροπή στο Ντόρτμουντ και στο Μεστάγια

Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ. Η Ίντερ προηγήθηκε 2-0 στο ημίχρονο επι της Ντόρτμουντ, αλλά στο δεύτερο μέρος οι Βεστφαλοί πέτυχαν την ολική ανατροπή με δύο γκολ του Χακίμι και ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Ταυτόχρονα πήραν το «πάνω χέρι» για την πρόκριση έναντι των «νερατζούρι». Από την άλλη, η ομάδα του Αντόνιο Κόντε... έσβησε στο δεύτερο μέρος.

Η διοργάνωση που προσφέρει απίστευτο θέαμα και καθηλώνει εκατομμύρια οπαδών σε όλο τον πλανήτη, προσέφερε και στην 4η αγωνιστική των ομίλων ποδοσφαιρικές παραστάσεις με πολλά γκολ (27 γκολ), «μυθικές» ανατροπές και τον κόσμο να τις παρακολουθεί με... κομμένη την ανάσα.

Μεγάλη ανατροπή και στο «Μεστάγια». Μέχρι το 66΄ η Λιλ προηγούνταν με 1-0 της Βαλένθια, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά οι «νυχτερίδες» πέτυχαν 4 γκολ, επικράτησαν με 3-1 και, πλέον, είναι στο χέρι τους να συνεχίσουν στη διοργάνωση.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ, εκμεταλλεύτηκε την «γκέλα» της Νάπολι στο «Σαν Πάολο» (1-1 με την Σάλτσμπουργκ) και με το 2-1 επί της Γκενκ προσπέρασε τους «παρτενοπέι» στο 5ο γκρουπ και, πλέον, είναι το «αφεντικό» για την κατάκτηση της πρώτης θέσης.

Νωρίτερα, σημειώθηκε μεγάλη έκπληξη αφού η Μπαρτσελόνα έμεινε στο 0-0 στο «Καμπ Νου» απέναντι στην Σλάβια Πράγας.

Αναλυτικά:

 

5ος όμιλος

Λίβερπουλ – Γκενκ 2-1 (14' Βαϊνάλντουμ, 53' Τσάμπερλεϊν - 41' Σαμάτα)

Νάπολι – Σάλτσμπουργκ 1-1 (44' Λοζάνο - 11' πεν. Χάαλαντ)

Βαθμολογία

Λίβερπουλ (10-7) 9

Νάπολι (6-3) 8

Σάλτσμπουργκ (12-10) 4

Γκενκ (4-12) 1

 

6ος όμιλος

Μπαρτσελόνα – Σλάβια Πράγας 0-0

Ντόρτμουντ – Ίντερ 3-2 (51', 77' Χακίμι, 64' Μπραντ - 5' Μαρτίνεζ, 40' Βεσίνο)

Βαθμολογία

Μπαρτσελόνα (4-2) 8

Ντόρτμουντ (5-4) 7

Ίντερ (6-6) 4

Σλάβια Πράγας (2-5) 2

 

7ος όμιλος

Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης-Λειψια 0-2 (45’ Ντέμε, 63’ Ζάμπιτσερ)

Λιόν – Μπενφίκα 3-1 (4' Άντερσεν, 33' Ντεπάι, 89' Τραορέ - 78' Σεφέροβιτς)

Βαθμολογία

Λειψία (6-4) 9

Λιόν (7-4) 7

Ζενίτ Αγ. Πετρ. (5-6) 4

Μπενφίκα (5-9) 3

 

8ος όμιλος

Τσέλσι – Άγιαξ 4-4 (5' πεν., 73' πεν. Ζορζίνιο, 63' Αθπιλικουέτα, 74' Τζέιμς - 2' αυτ. Έιμπραχαμ, 20' Πρόμες, 35' αυτ. Κέπα, 55' Φαν ντε Μπέεκ)

Βαλένθια – Λιλ 4-1 (66' πεν. Παρέχο, 82' αυτ. Σουμαορό, 84' Κοντογκμπιά, 90' Τόρες - 25' Οσιμέν)

Βαθμολογία

Τσέλσι (7-6) 7

Άγιαξ (10-5) 7

Βαλένθια (6-5) 7

Λιλ (3-10) 1

Διαβάστε επίσης