Προς ολοταχώς για μια εφορία στην Πάτρα - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός

Το σχέδιο Πιτσιλή, περιλαμβάνει έναν νέο γύρο συγχωνεύσεων

Με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, συναντήθηκε αντιπροσωπεία του τοπικού συλλόγου εφοριακών υπαλλήλων, για το ζήτημα της συγχώνευσης της Γ΄ΔΟΥ με την Α΄ΔΟΥ Πατρών, η οποία έχει προαναγγελθεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.

Όπως τόνισε στην «Π» ο γραμματέας του συλλόγου Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο υπουργός έδειξε κατανόηση και αναγνώρισε την ανάγκη διατήρησης της αυτόνομης λειτουργίας Γ΄ΔΟΥ Πατρών, ωστόσο δεσμεύθηκε να αναζητήσει τρόπους επίλυσης του ζητήματος, αφού στο συγκεκριμένο ζήτημα, τον πρώτο λόγο έχει η ΑΑΔΕ, ως ανεξάρτητη αρχή.

Το σχέδιο Πιτσιλή, προβλέπει έναν νέο γύρο συγχωνεύσεων μεταξύ οικονομικών υπηρεσιών σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, με στόχο την λειτουργία μόνο μιας ΔΟΥ με αρμοδιότητες δικαστικού και ελεγκτικού. Τέτοια ΔΟΥ στην Πάτρα είναι μόνο η Α΄, ως εκ τούτου, η Γ΄ ΔΟΥ οδεύει προς συγχώνευση, γεγονός που έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες.

Ο σύλλογος των εφοριακών έχει ταχθεί ανοικτά κατά του σχεδίου της ΑΑΔΕ, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρημα ότι το πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό στην Ελλάδα και δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί μόνο με μια εφορία.

Οπως αναφέρει ο σύλλογος των εφοριακών, στην χωρική αρμοδιότητα της Γ΄ΔΟΥ, ανήκουν δύο από τα τέσσερα διαμερίσματα της Πάτρας και το 50% του 4ου διαμερίσματος το οποίο είναι το κέντρο της πόλης.

Επίσης στη Γ΄ΔΟΥ Πατρών ανήκουν, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, με πέντε Δημοτικές ενότητες και πληθυσμό 25.916 κατοίκους και ο Δήμος Ερυμάνθου, με πέντε Δημοτικές ενότητες και πληθυσμό 8.877 κατοίκους (110.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος).

Στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και σημαντικά Νομικά Πρόσωπα όπως, ο Δήμος Πατρέων, το Λιμάνι Πάτρας, η Βιομηχανική Περιοχή Πατρών με δεκάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους και ορισμένες με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, το Βιοτεχνικό Πάρκο Πατρών, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κ.ά.

Επίσης, τα Δικαστήρια, η πλειονότητα των δικηγόρων και συμβολαιογράφων, οι Ενώσεις Αγροτικών Συν/σμών Πάτρας, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, με την πλειονότητα των αγροτών της Αχαΐας κ.ά.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα, που αφορούν στις θέσεις εργασίας. Οι 166 οργανικές θέσεις εργασίας των δύο ΔΟΥ, με το σχέδιο συγχώνευσης προβλέπεται να μειωθούν σε 125, για τον ίδιο όγκο εργασίας και χωρίς καμία βελτίωση της δομής των υπηρεσιών.

Επιπλέον, το νέο κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται η Α΄ ΔΟΥ Πατρών, αδυνατεί να στεγάσει και τους υπαλλήλους από την Γ΄ ΔΟΥ και γι΄αυτό υπάρχει φόβος ότι θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία.
Για τον λόγο αυτό, ο σύλλογος θεωρεί ότι η επιχειρούμενη συγχώνευση, στην Πάτρα, αλλά και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, είναι πιλότος για το κλείσιμο των ΔΟΥ στην επαρχία.

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Ο σύλλογος των εφοριακών υπαλλήλων δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί καμία περαιτέρω συγχώνευση υπηρεσιών, χωρίς σχέδιο και προοπτική, ή μείωση των οργανικών θέσεων εργασίας των μονάδων.

Ολα τα παραπάνω θέματα, αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας και Ζακύνθου, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωϊ στην αίθουσα του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, οι ΔΟΥ που βρίσκονται εντός της πόλης των Πατρών, θα λειτουργήσουν έως την 9:00 π.μ., ενώ οι υπηρεσίες εκτός Πατρών δεν θα λειτουργήσουν καθόλου.

Οι προθεσμίες εκπλήρωσης υποχρεώσεων των πολιτών που τυχόν λήγουν σήμερα, παρατείνονται.

Πηγή: Eφημερίδα "Πελοπόννησος"
 

Διαβάστε επίσης