Σχέδιο νόμου για τις εκλογές: "Θυσιάζεται" μια έδρα της Αχαϊας - Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικράτειας!

Σε διαβούλευση

Με αλλαγές ως προς τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας, τη σύσταση ηλεκτρονικής πύλης καταχώρισης υποψηφίων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ».

Μεταξύ των διατάξεων συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των βουλευτων Επικρατείας σε 15 από 12 ενώ χάνουν από μία έδρα οι εκλογικές περιφέρειες Αχαϊας, Α' Αθηνών και Νότιου Τομέα. Παράλληλα, καθορίζεται ελάχιστος χρόνος για τη διενέργεια των εκλογών, όπου θα κυμαίνεται μεταξύ των 30 και των 24 ημερών, ενώ θεσμοθετείται το μητρώο πολιτών ως πυλώνας για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Επίσης, κάθε πολιτικό κόμμα γνωστοποιεί το αργότερο τρεις (3) ημέρες μετά την κατά το άρθρο 31 παράγραφος 4 έναρξη της προεκλογικής περιόδου με γραπτή δήλωσή του, η οποία επιδίδεται προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το όνομα και το έμβλημα του κόμματος, για όλη την Επικράτεια. Δικαίωμα να χρησιμοποιεί, στο εξής αποκλειστικά, το όνομα και το έμβλημα που δηλώνονται έχει το πολιτικό κόμμα που τα δήλωσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι σημαντικότερες καινοτομίες είναι

α. η δημιουργία ηλεκτρονικής πύλης καταχώρισης υποψηφίων που αντικαθιστά την προηγούμενη επίδοση με δικαστικό επιμελητή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των δηλώσεων των συνδυασμών και

β. η κατάργηση του ενδιάμεσου σταδίου της ανακήρυξης υποψηφίων με απόφαση του αρμοδίου δικαστηρίου κατά τη διαδικασία εκουσίας δικαιοδοσίας, καθώς οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εγκαθιδρύουν μία ανακήρυξη σε δημόσια συνεδρίαση από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου που θα αφορά σε συνδυασμούς κόμματος ή/και συνδυασμούς συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων ή/και συνασπισμούς ανεξάρτητων υποψηφίων ή /και μεμονωμένους υποψηφίους αλλά και βουλευτές επικρατείας, των οποίων οι υποψηφιότητες έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρησης υποψηφίων.

Διαβάστε επίσης