ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ- Βασίλης Αϊβαλής: Μιλάμε με το έργο μας

Ο Βασίλης Αϊβαλής, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συνεργασίας Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας, αναλύει τις θέσεις της παράταξης σε καίρια ζητήματα του τεχνικού κόσμου ενόψει των εκλογών στο ΤΕΕ.

Ποια είναι η θέση της παράταξής σας στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων;

Πριν από έναν χρόνο πραγματοποιήθηκε μία προσπάθεια ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών. Ηταν η αρχή μιας διαδικασίας η οποία προφανώς έχει πολλά στάδια ακόμη. Με το Π.Δ. 99/2018 ρυθμίστηκαν κάποια από τα δικαιώματα αυτά μεταξύ των ειδικοτήτων του μηχανικού. Το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό από τον τεχνικό κόσμο και ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, όμως σε αυτό υπάρχουν και αρκετά λάθη και παραλείψεις τα τις οποίες θα πρέπει άμεσα η Πολιτεία σε συνεργασία και διαβούλευση με το ΤΕΕ και τους συλλόγους των μηχανικών να επιλύσει με τον βέλτιστο τρόπο.

Ομως αυτό που ακόμα εκκρεμεί και πλέον είναι επιτακτικό μετά τη μεγάλη μεταρρύθμιση που πραγματοποιήθηκε στην παιδεία με την κατάργηση των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και την μετατροπή τους σε νέες πανεπιστημιακές σχολές, είναι να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων τόσο για τους έως σήμερα αποφοίτους των ΤΕΙ, όσο και για τους νέους αποφοίτους των νέων πανεπιστημιακών σχολών, των κολλεγίων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του εξωτερικού. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι ιδιαίτερης σημασίας μιας και θα αφορούν την ουσία της ποιότητας των κατασκευών και μελετών που θα υλοποιηθούν τα επόμενα έτη.

Ως παράταξη θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Ομως όχι όλοι τα ίδια. Θα πρέπει να υπάρχει μια διαβάθμιση η οποία θα εξαρτάται τόσο από το πρόγραμμα σπουδών και το ακαδημαϊκό ίδρυμα, όσο και από τα χρόνια ενεργής εμπειρίας στο επάγγελμα του μηχανικού. Αυτό όμως είναι μια διαδικασία στην οποία κυρίαρχο ρόλο για την πολιτεία θα πρέπει να παίξει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Μέσα από τα όργανά του θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη εξαντλητική διαβούλευση και να προταθούν προς την πολιτεία οι βέλτιστες ρυθμίσεις.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την αντιμετώπιση της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης του κλάδου;

Ο κλάδος των επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών επλήγη ίσως περισσότερο από όλους τα προηγούμενα δέκα χρόνια της κρίσης.

Πέραν όμως αυτού η ίδια η πολιτεία προκειμένου να αυξήσει από παντού τις προσόδους της, επέβαλλε εξαντλητικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίες σε συνδυασμό με την μείωση δραστηριότητας είχε σαν αποτέλεσμα ο επιστημονικός τεχνικός κόσμος να αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπήρξε και η αλλαγή στη δομή του ασφαλιστικού μας συστήματος με την μετάβαση του μηχανικού από το πλέον υγιές, εύρωστο και αποτελεσματικό ταμείο του, το ΤΣΜΕΔΕ, στον ΕΦΚΑ. Σε έναν ΕΦΚΑ που ουδείς μηχανικός μπορεί να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικά και με τα νέα συστήματά του εδώ και δύο έτη να μην λειτουργούν ικανοποιητικά. Όλη αυτή η δυσλειτουργία έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να συμβαίνουν πολλά και επαναλαμβανόμενα λάθη.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι προφανές ότι δεν μπορεί να εργαστεί και να επιβιώσει κανένας επιστήμονας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός. Επομένως θα πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, έτσι ώστε το επάγγελμα του ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού να γίνει βιώσιμο στη χώρα.

Έτσι θα πρέπει άμεσα:

Να ολοκληρωθούν επιτέλους οι διαδικασίες των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ.
Να υπάρξει μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε τέτοιο επίπεδο το οποίο δεν θα θίγει το κρίσιμο όριο διαβίωσης των επαγγελματιών μηχανικών.
Να υπάρξει ριζική αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής για την νεανική επιχειρηματικότητα.
Να αυξηθεί άμεσα το όριο των οφειλών όσον αφορά τη διαδικασία συνταξιοδότησης, έτσι ώστε να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και συνάδελφοι που δεν μπορούσαν να είναι συνεπείς.
Να υπάρξει ενημέρωση/πρόσκληση προς κάθε ασφαλισμένο για ρύθμιση ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων πριν την αφαίρεση της ασφαλιστικής τους ικανότητας.

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανάπτυξη μιας χώρας και οι μηχανικοί είναι δύο έννοιες συνδεδεμένες.

Έχει ανασχεθεί η φυγή νέων μηχανικών στο εξωτερικό; Πώς θα αρχίσει αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο να σκέφτεται την επιστροφή του;

Όπως διαφαίνεται και από το παρατηρητήριο εργασίας μηχανικών, το οποίο λειτουργήσαμε εντός του περασμένου καλοκαιριού ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, το κύμα φυγής των νέων μηχανικών προς το εξωτερικό ιδιαίτερα σε ότι σχετίζεται με τους νέους μηχανικούς δεν έχει ανασχεθεί. Εκεί που υπάρχουν λίγο ενθαρρυντικά μηνύματα είναι στις μεγαλύτερες ηλικίες μηχανικών. Αυτοί οι επαγγελματίες ενώ σκέφτονταν να μετοικίσουν στο εξωτερικό για να ασκήσουν το επάγγελμά τους η, έστω και ιδιαίτερα περιορισμένη, αύξηση της αγοράς στον κλάδο έχει δημιουργήσει ελπίδες.

Αντίθετα, όσον αφορά τις νέες ηλικίες μηχανικών οι οποίοι αποφοιτούν από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της πατρίδας μας, ακόμη και πριν την αποφοίτησή τους έχουν καταλήξει σε ποιο ακαδημαϊκό ίδρυμα του εξωτερικού θα συνεχίσουν τις σπουδές τους, με το βλέμμα σε μια καλύτερη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνά μας, το 45% των συναδέλφων εν ενεργεία μηχανικών θα πρότειναν στους νέους συναδέλφους μας να πάνε στο εξωτερικό να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ενώ το 20% θα τους πρότεινε να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο εξωτερικό. Ήτοι το 65% των νέων συναδέλφων να φύγει από την χώρα. Τα στοιχεία εκφράζουν ένα ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικό δείγμα αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα δεινά που έχει περάσει και συνεχίζει να περνά ο τεχνικός επιστημονικός κλάδος.

Η τάση φυγής συνολικά των συναδέλφων προς το εξωτερικό μπορεί μην είναι πια εκρηκτική, όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν έχει ανασχεθεί. Και δεν θα μπορούσε αυτό να έχει συμβεί, όπως δεν μπορεί να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και η ανάστροφη ροή. Αυτό θα μπορέσει να λάβει χώρα μόνο όταν υπάρξουν οι κατάλληλες δράσεις και παρεμβάσεις από την Πολιτεία με τις οποίες όχι μόνο δεν θα τιμωρείται η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος του επιστήμονα μηχανικού με την επιβολή εξοντωτικών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά αντίθετα θα δίνονται και επιπλέον κίνητρα για να επιστρέψει αυτό το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό εισάγοντας ταυτόχρονα, αξιοποιώντας και αποδίδοντας πλέον στην χώρα μας και ένα μεγάλο μέρος από την τεχνογνωσία που έχει ήδη αποκτήσει στο εξωτερικό.

Με ποιους τρόπους θα διαφυλάξετε το κύρος του μηχανικού και την επαγγελματική του επιβίωση με αξιοπρέπεια εφόσον σας εμπιστευθούν οι συνάδελφοί σας;

Όλη μας η πορεία έχει αποδείξει ότι η Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας μπορεί να διασφαλίσει στον νέο μηχανικό ένα Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας ακηδεμόνευτο, ανεξάρτητο, ακομμάτιστο με πολιτικές θέσεις και τεχνοκρατική τεκμηρίωση, με προοδευτικό χαρακτήρα, με συνεισφορά στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στην ανάδειξη του σύγχρονου ρόλου του Μηχανικού μέσα από διαδικασίες δημοκρατίας, διαφάνειας, αξιοπρέπειας και ανιδιοτέλειας.

Ως Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας πετύχαμε να επιβάλουμε το αυτονόητο για εμάς αλλά αδιανόητο για πολλούς. Αξιοκρατικά κριτήρια στην στελέχωση έμμισθων ομάδων εργασίας μέσω προκηρύξεων και είμαστε οι μόνοι οι οποίοι εγγυόμαστε τη συνέχεια στις αρχές της αξιοκρατίας σε όλες τις διαδικασίες, διαφυλάσσοντας έτσι το κύρος του Φορέα.

Μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει ότι όχι μόνο μπορούμε αλλά και πετυχαίνουμε. Αυτό αποδεικνύεται από την άμεση ενημέρωση των μηχανικών της περιοχής μας για τις τρέχουσες εξελίξεις που προκύπτουν στο επάγγελμά μας. Παράλληλα, προωθούμε σθεναρά τη δημιουργία νέων επαγγελματικών δρόμων δραστηριοποίησης των Μηχανικών προσπαθώντας συνεχώς για την βελτίωση της καθημερινότητας του μηχανικού και παρεμβαίνοντας δυναμικά όπου απαιτηθεί.

Και όλα αυτά τα πραγματοποιούμε ενώ ταυτόχρονα μαχόμαστε καθημερινά για μείωση των εισφορών και της φορολογίας.

Η Δημοκρατική Συνεργασία Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας δεν χρειάζεται να υποσχεθεί.

Μιλά το έργο της.

Πεπραγμένα τα οποία αποδεικνύουν ότι είναι η παράταξη η οποία μπορεί να διαφυλάξει το κύρος του μηχανικού για την επαγγελματική του επιβίωση και αξίζει να την εμπιστευθούν οι μηχανικοί.

 

πηγη: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ