20 χρόνια πριν όταν "πάγωσε" η Πάτρα: Φωτιά στο «Superfast ΙΙΙ» - Κάηκαν 14 μετανάστες!

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ημέρα της φωτιάς σε πλοίο ανοικτά της Πάτρας που στοίχισε την ζωή σε 14 μετανάστες που είχαν κρυφτεί στα αμπάρια του. 

Τα ΜΜΕ έγραφαν για την ναυτική τραγωδία:
Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου 1999 και ενώ το επιβατηγό «Superfast ΙΙΙ» με  307 επιβάτες και 106 μέλη του πληρώματος έπλεε 12 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Πάτρας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο ισόγειο γκαράζ.  Επιβάτες και πλήρωμα επιβιβάστηκαν με ασφάλεια σε άλλα πλοία που είχαν φτάσει για βοήθεια, ωστόσο από την αρχή αξιωματικοί του Λιμενικού εξέφραζαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να βρίσκονταν παράνομοι μετανάστες σε νταλίκες. Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν όταν οι άνδρες της Πυροσβεστικής, αφού έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά, εντόπισαν 14 Κούρδους νεκρούς, οι οποίοι είχαν μπει σε φορτηγά με προορισμό την Ιταλία.
Η φωτιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φάνηκε να προήλθε από γκαζάκια, τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει παράνομοι μετανάστες μέσα σε φορτηγό. Ωστόσο στο τελικό πόρισμα, έξι μήνες αργότερα, οι εμπειρογνώμονες ως πιο πιθανές αιτίες της πυρκαγιάς κατεδείκνυαν εκτός από τη διαρροή υγραερίου και το βραχυκύκλωμα σε κάποιο από τα φορτηγά ψυγεία.
 

Οδυσσέας Ξεριζωτής: Εμπειρία που δεν ξεχνιέται...

Ο γνωστός πατρινός Οδυσσέας Ξεριζωτής σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο περιγράφει τι έζησε πριν δύο δεκαετίες. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Σαν σήμερα πριν 20 χρονια . Μια εμπειρία που δεν ξεχνιέται που έζησα μαζί με συναδέλφους μου εν ώρα εργασίας στο ναυτικό πρακτορείο Superfast Ferries Θ. Φιλοπουλος – Κ. Παρθενόπουλος Α.Ε. στην Πάτρα .

Το « Superfast ΙΙΙ » απέπλευσε, την 1η Νοεμβρίου 1999, στις 8 το βράδυ, το πλοίο από την Πάτρα με προορισμό την Αγκώνα, έμφορτο με 73 ΙΧ και 107 φορτηγά αυτοκίνητα. Επέβαιναν 100 μέλη του πληρώματος και 308 επιβάτες. Η φωτιά εκδηλώθηκε. στις 8.40, στο γκαράζ νούμερο 5 του πλοίου δεξιά ενώ το πλοίο βρισκόταν ανοιχτά των ακτών του Μεσολογγίου. Οι επιβάτες και το πλήρωμα επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στις σωστικές λέμβους και παρελήφθησαν από παραπλέοντα πλοία. Το πλοίο έφτασε, την άλλη μέρα, στην Πάτρα, με την συνδρομή ρυμουλκών και κατά την εκφόρτωση αποκαλύφθηκαν οι 14 νεκροί μετανάστες.

Η ετοιμότητα και η ανταπόκριση της εταιρείας ( πρακτορείου , πληρωμάτων , αποζημιώσεις … ) στις ανάγκες των επιβατών και οδηγών ήταν παραπάνω από τις προσδοκίες τους .

Διαβάστε επίσης