Θρίαμβος για τον Ολυμπιακό στη Μόσχα, νίκησε με 84-79 την ΤΣΣΚΑ!

 

 

Μία τεράστια νίκη πανηγύρισε την Τετάρτη στη Μόσχα ο Ολυμπιακός, καθώς κατάφερε να επικρατήσει με 84-79 της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Euroleague.

Οι Πειραιώτες, πραγματοποιώντας μία εμφάνιση βγαλμένη από το ένδοξο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν τους, έφυγαν με το ροζ φύλλο από τη ρωσική πρωτεύουσα για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα «διπλό» μεγάλης σημασίας, το οποίο θα βελτιώσει τη ψυχολογία των «ερυθρόλευκων», οι οποίοι μετρούσαν μέχρι τώρα μόλις μία νίκη και τέσσερις ήττες στη διοργάνωση, οι οποίες είχαν συνοδευτεί από τραγικές εμφανίσεις.

Η δεύτερη νίκη του... μεταμορφωμένου Ολυμπιακού ήρθε χάρη στην ενέργεια του Μπράντον Πολ (20π., 6ρ.) που πρόσφερε φάσεις high light, την ψυχή του Γιώργου Πρίντεζη (11π., 5ρ.), τις λύσεις από Πάντερ (16π.), Κουζμίνσκας, Ρούμπιτ και τον ουσιαστικό Τσέρι.

Το συγκρότημα του Κεμζούρα έπαιξε ομαδικά, μάζεψε τα ριμπάουντ (8 ο Μιλουτίνοφ), έκλεψε μπάλες και πέτυχε μεγάλα σουτ όταν οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη κυνηγούσαν την ανατροπή.

Η ομάδα του Πειραιά είχε ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, το ήθελε περισσότερο και το πέτυχε, δείχνοντας σοβαρότητα μέχρι το τελευταίο λεπτό, αναγκάζοντας έτσι τους γηπεδούχους στην πρώτη φετινή τους ήττα στη διοργάνωση.

Ο Μάικ Τζέιμς πέτυχε 21 πόντους και μοίρασε και 6 ασίστ, ο Κάιλ Χάινς πρόσθεσε 19 πόντους και 17 ο Νταρούν Χίλιαρντ για τη ρωσική «αρκούδα», που αγωνίστηκε χωρίς τον Ντάνιελ Χάκετ από τις αρχές της 2ης περιόδου, καθώς αποχώρησε στα αποδυτήρια με μυικό σπασμό στη μέση.

Ο Κώστας Παπανικολάου τραυματίστηκε στο γόνατο λίγο πριν το τέλος της 1ης περιόδου και δεν αγωνίστηκε έκτοτε, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατρικού τιμ δεν εμπνέει ανησυχία η κατάστασή του.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο ΣΕΦ την Παρασκευή (1/11, 21:30) στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής, αναμέτρηση στην οποία αναμένεται να μπουν και οι νεοαποκτηθέντες Ουίλ Ριντ και Τέιλορ Ρότσεστι.

Με υψηλό κίνητρο για νίκη απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης μπήκε ο Ολυμπιακός στην "Μegasport Arena".

Ο Κεστούτις Κεμζούρα επέλεξε στην αρχική πεντάδα τους Τσέρι, Πάντερ, Παπανικολάου, Κουζμίνσκας και Μιλουτίνοφ, με τον Δημήτρη Ιτούδη να ξεκινά βασικούς τους Τζέιμς, Χίλιαρντ, Κουρμπάνοφ, Βόιτμαν και Χάινς.

Ο Ολυμπιακός γύριζε την μπάλα με υπομονή, απέπνεε ισορροπία σε άμυνα και επίθεση και προηγήθηκε με τρίποντο του Κουζμίνσκας, 8-9.

Το δεύτερο φάουλ του Μιλουτίνοφ υποχρέωσε, όμως τον Κεμζούρα να τον αποσύρει στον πάγκο. Η ΤΣΣΚΑ είχε ένα καλό διάστημα αμέσως μετά, επέδειξε πολυφωνία στην επίθεση με σκόρερς τους Τζέιμς, Χίλιαρντ και Χάινς ξεφεύγοντας με +8 (21-13).

Ο Σπανούλης που είχε μπει στο παιχνίδι ευστόχησε σε τρίποντο (21-16), αλλά απάντησε έξω από τα 6.75 ο Τζέιμς (24-16), για να διαμορφώσει ο Ογκάστιν Ρούμπιτ το σκορ της 1ης περιόδου, 24-18.

Στην ομάδα του Πειραιά, όμως είχαν ανησυχήσει, καθώς μετά από περίπου 7 λεπτά τραυματίστηκε ο Κώστας Παπανικολάου στο δεξί γόνατο. Ο φόργουρντ της ομάδας του Πειραιά δεν επέστρεψε στον αγώνα για να μην επιβαρυνθεί, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατρικού τιμ δεν πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό.

Η φροντ λάιν της ΤΣΣΚΑ έβαζε δύσκολα στον Ολυμπιακό και συγκεκριμένα στους Πρίντεζη, Ρούμπιτ στις αρχές της 2ης περιόδου, με αποτέλεσμα να ξεφύγουν οι Ρώσοι, με τρίποντο του Ρον Μπέικερ (27-18) στο 11ο λεπτό.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και αγαπημένο παιδί της ερυθρόλευκης κερκίδας, Ντάνιελ Χάκετ, έδωσε αέρα 11 πόντων στην ΤΣΣΚΑ, 29-18.

Ωστόσο αποσύρθηκε στα αποδυτήρια λίγα λεπτά αργότερα με μυϊκό σπασμό στη μέση (οξεία οσφυαλγία), αφήνοντας τον Δημήτρη Ιτούδη χωρίς ένα σημαντικό περιφερειακό «όπλο».

Ο Ολυμπιακός άρχισε να «ροκανίζει» τη διαφορά, αφού έκλεψε μπάλες, πήρε τα ριμπάουντ και είδε τους Μπράντον Πολ και Γιώργο Πρίντεζη να βγάζουν απίστευτη ενέργεια στο παρκέ.

Μάλιστα, οι δύο ψηλοί του Ολυμπιακού προσέφεραν και θέαμα με τον Αμερικανό να βγάζει «τυφλή» ασίστ στον Πρίντεζη που σημείωσε γκολ φάουλ για το 31-33 των «ερυθρόλευκων» (επιμέρους σκορ 2-15!) με την εύστοχη βολή του Έλληνα πάουερ φόργουορντ.

Η ΤΣΣΚΑ αντέδρασε, προσπέρασε με τρίποντο του Χίλιαρντ (34-33) και μετά το γκολ φάουλ του Μάικ Τζέιμς (39-38), ο Μπράντον Πολ Μπράντον έκανε ένα... απίθανο κάρφωμα περνώντας πάνω από τον Βοϊτμαν, αφού πρώτα είχε ζητήσει από τους παίκτες του να ανοίξουν για να του κάνουν χώρο, 39-40!

Και μετά από λάθος του Τζέιμς, ο Κουζμίνσκας σημείωσε γκολ φάουλ, πέτυχε και τη βολή για το 39-43 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Ο Ολυμπιακός δεν επέτρεψε στην ΤΣΣΚΑ να γεμίσει αυτοπεποίθηση στην 3η περίοδο. Συνέχισε να βάζει δύσκολα στον Δημήτρη Ιτούδη και στους παίκτες του.

Αρχικά ξέφυγε με 39-46, με τρίποντο του Τσέρι, ενώ στο 23ο λεπτό ο Πάντερ ευστόχησε σε τρίποντο από τα οκτώ μέτρα (44-51).

Σε αυτό το δεκάλεπτο, ο Μπράντον Πολ δέχτηκε τεχνική ποινή, ενώ χρέωσαν και τον πάγκο της ΤΣΣΚΑ με τεχνική ποινή οι διαιτητές. Ο Ολυμπιακός άντεχε, όμως χάρη στο ομαδικό πνεύμα του, η ΤΣΣΚΑ έκανε λάθη και οι Πειραιώτες ήταν μπροστά με +4, 60-64 στο 30ο λεπτό.

Επί τέσσερα λεπτά στην 4η περίοδο, η ΤΣΣΚΑ σημείωσε μόνο ένα καλάθι, λόγω της πίεσης στην άμυνα από πλευράς Ολυμπιακού (62-68). Ακολούθησε γκολ φάουλ του Μπράντον Πολ για το 69-76, ο Μιλουτίνοβ έκοψε στα ίσα τον Τζέιμς και ο Σπανούλης «μίλησε» ευστοχώντας σε ένα μεγάλο τρίποντο από την κορυφή στα 69".

Ο Ολυμπιακός είχε την απάντηση σε κάθε απόπειρα της ΤΣΣΚΑ για ανατροπή και μετά το 72-79 του "Kill-Bill" ο χρόνος κυλούσε υπέρ του Ολυμπιακού, που εν τέλει επικράτησε με 84-79.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 39-43, 60-64, 79-84

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Ιτούδης): Μπολομπόι 2, Τζέιμς 22 (3/8 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 10/11 βολές, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 2 κλεψίματα, 4 λάθη), Ούχοφ, Αντόνοφ, Στρέλνιεκς, Βόιτμαν 2, Βορόντσεβιτς 5 (1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Χάκετ 2, Χίλιαρντ 17 (2), Κουρμάνοφ 7 (1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Χάινς 19 (9/13 δίποντα, 1/3  βολές, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μπέικερ 3 (1)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κεμζούρα): Πάντερ 16 (5/9 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3/6 βολές, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο), Πολ 20 (3/5 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 8/9 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Κόνιαρης, Σπανούλης 8 (2/6 τρίποντα, 2/3 βολές), Τσέρι 9 (2/3 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 2/4 βολές), Μιλουτίνοβ 2 (8 ριμπάουντ), Βεζένκοβ 2, Πρίντεζης 11 (5/10 δίποντα, 5 ριμπάουντ), Παπανικολάου, Κουζμίνσκας 8 (1), Ρούμπιτ 8 (4/7 δίποντα, 7 ριμπάουντ)

Διαβάστε επίσης