Σία Αναγνωστοπούλου: Η "Συμφωνία των Πρεσπών" έλυσε προβλήματα που "βάλτωναν χρόνια

 

Στην τοποθέτησή της η βουλευτής Αχαϊας και πρώην υφυπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής  Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ανέφερε:

«Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε που είσαστε εδώ για την ενημέρωση και για την ευκαιρία να συζητήσουμε, πάνω απ' όλα.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την διεύρυνση, την ευρωπαϊκή διεύρυνση, δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και εκεί η χώρα μας και το λέω με σαφήνεια, δεν έπαιξε το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει και που πολλά «εργαλεία» της επέτρεπαν να παίξει.

Η «Συμφωνία των Πρεσπών», έλυσε ένα σημαντικό πρόβλημα, ανάμεσα σε εμάς και τους γείτονές μας, το οποίο εκκρεμούσε και «βάλτωνε» επί χρόνια . Ας μη μιλάμε για «κακή συμφωνία κ.λπ.», γιατί ούτε erga omnes από το 1996 είχαμε, ούτε ο,τιδήποτε τέτοιο. Αυτή η «Συμφωνία», κατόρθωσε να το φέρει. Το κυριότερο, όμως, είναι, ότι έδωσε πρωταγωνιστικό χώρο στην Ελλάδα στα Βαλκάνια.

Αυτό το ρόλο τον χάνουμε, δεν λέω ότι τον χάσαμε, και για άλλους πολλούς λόγους, και για την αδράνεια που έχουμε δείξει, αλλά και για μια ρητορική με την οποία νομιμοποιούμε άλλα κράτη, όπως, ας πούμε, η Γαλλία. Τοποθέτηση ενός Υπουργού, ότι «ή θα μπουν και οι δύο χώρες ή αν μπει μόνο η Βόρεια Μακεδονία, δημιουργεί θέμα με τους Αλβανούς κ.λπ.»- επιχείρημα που είχε η Γαλλία- νομιμοποιεί την εθνοτική διάκριση των Βαλκανίων. Αυτό, ανοίγει μια «πύλη» που ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει για τα Βαλκάνια.

Για να το πω ξεκάθαρα, ακόμα μια φορά: Για την «Συμφωνία των Πρεσπών» δεν τίθεται θέμα erga omnes  και ας μην βγαίνουν «διάφοροι» στις τηλεοράσεις και λένε τέτοια, γιατί είναι σαν να αυτοϋπονομευόμαστε και σαν να θέλουμε να εκπληρώσουμε μια προφητεία η οποία δεν είναι προς το καλό της χώρας.

Το «erga omnes» έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά για τη Βόρεια Μακεδονία, είναι εντελώς κατοχυρωμένο από την ισχύ της συμφωνίας. Όλα τα νέα έγγραφα είναι στην ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». 

Δεν είναι, λοιπόν, αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι, τι κάνει η Ελλάδα. Δεν μπορεί ο κ. Ζάεφ να πηγαίνει στην Ιταλία και να μην είναι στην Ελλάδα. Δε μπορεί η Ολλανδία και η Δανία, να έχουν λόγο, για το τι γίνεται στα Βαλκάνια και να μην έχει η Ελλάδα. Δε μπορούμε παθητικά, εμείς, να ακολουθούμε τις εξελίξεις και να λέμε «ε, αφού η Γαλλία είπε έτσι, εμείς τι να κάνουμε;». Έχουμε ένα τεράστιο «γήπεδο» με «όπλο» τη Συμφωνία των Πρεσπών κι ας μη την υπονομεύουμε, γιατί είναι κακό για εμάς.

Τέλος, τι γίνεται με τις κυρώσεις; Ένα άλλο σημαντικό «όπλο» που καθιστά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπόθεση της Ευρώπης - κατ' εξοχήν της Ευρώπης - και τις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας, που είναι εξίσου σημαντικό αλλά και για το προσφυγικό. Επειδή το είδαμε στα συμπεράσματα της απόφασης του Συμβουλίου των Αρχηγών, εάν εμείς μιλάμε συνέχεια για μεταναστευτικό, υπονομεύουμε ή δεν υπονομεύουμε τη θέση της χώρας και την αλληλεγγύη που θέλουμε, να δείξουν τα άλλα κράτη;»

 

Διαβάστε επίσης