Χρηματιστήριο: Γιατί δεν αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους οι ξένοι

Η Οδός Αθηνών βρήκε τον «δρόμο» της, αλλά η χρονιά τελειώνει και τα ρίσκα λόγω ΗΠΑ- Κίνας είναι υψηλά.

Οι θετικές εξελίξεις αυξάνονται επίσης (10ετές ομόλογο, χαμηλός δανεισμός ελληνικών εταιρειών), ενώ οι ξένοι επενδυτές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα εισήλθε στον δρόμο της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους 14-18 μήνες. Ωστόσο, όπως θα δούμε, στα τέλη της χρονιάς κανείς δεν θέλει να αναλάβει ρίσκο, καθώς μπορεί να ξανακοιτάξουν την Ελλάδα στις αρχές του 2020, δίχως να θέσουν σε κίνδυνο τις αποδόσεις τους.

Από το 2012, κάθε χρονιά, αρκετοί ξένοι επενδυτές περιμένουν το ελληνικό χρηματιστήριο να θριαμβεύσει ως μια αναδυόμενη αγορά. Το έπραξε τότε, συνέχισε το 2014 και υπεραπέδωσε φέτος, χωρίς όμως, ακόμη να πραγματοποιούνται υψηλότερες εισροές κεφαλαίων. Και σήμερα στα επίπεδα των 860-870 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει φθηνό – έναντι των ξένων αγορών πλην ορισμένων εξαιρέσεων σε εταιρείες που είναι πλήρως αποτιμημένες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις δημιουργεί περιθώρια κερδοφορίας και μερισματικές αποδόσεις 7-8% οι οποίες είναι ελάχιστες στις διεθνείς αγορές.

Όταν, όμως, στις διεθνείς αγορές επικρατούν φόβοι για τις συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας κανείς από τους ξένους διαχειριστές δεν θα θέσει τα κεφάλαιά του σε κίνδυνο και μάλιστα σε μια ρηχή αγορά, όπως της Αθήνας, όπου υπάρχει το ρίσκο να εγκλωβιστεί. Κι αυτό γιατί οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων πληρώνονται με βάση τα αποτελέσματά τους στις 31/12 κάθε χρόνου. Έξι εβδομάδες λοιπόν πριν κλείσουν τα βιβλία τους, διακατέχονται από ένα μοναδικό φόβο : Να μην γυρίσουν οι αγορές λόγω των συνομιλιών ΗΠΑ- Κίνας για το εμπόριο και ο Δεκέμβριος αποτελέσει τον μήνα ρευστοποιήσεων, όπως συνέβη πέρυσι όταν οι αγορές διόρθωσαν κατά 20%.

Ο φόβος, λοιπόν, για τις διεθνείς αγορές, αλλά και η άνοδος των τιμών των ελληνικών μετοχών (ο δείκτης τιμή προς λογιστική αξία σε μια τράπεζα έχει φθάσει και 0,53) αποτρέπει τους ξένους επενδυτές να τοποθετήσουν περισσότερα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Η πορεία της Αθήνας – Πότε έγινε η ζημιά: «Θα βρισκόταν στις 950 μονάδες με 150 εκατ. ευρώ τζίρο» – Η «βουβή» άνοδος κεφαλαιοποίησης κατά 1,6 δισ. ευρώ σε έξι συνεδριάσεις

«Η Αθήνα και η ελληνική οικονομία έχει βρει τον δρόμο της. Η νέα κυβέρνηση είναι φιλική προς τις αγορές για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Η ζημιά, όμως στο χρηματιστήριο, έγινε τον περασμένο Αύγουστο όταν οι τράπεζες έπεσαν κατά 30%, όταν ρευστοποιούσαν όσοι πόνταραν στην εκλογή της νέας κυβέρνησης. Η αδυναμία «προστασίας» της αγοράς με αναχώματα στις πωλήσεις, αλλά και το θέμα του εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας αποτρέπει τους ξένους επενδυτές να ρισκάρουν σε μια ρηχή αγορά, όπως η Αθήνα

Υπό διαφορετικές περιστάσεις η Αθήνα θα βρισκόταν στις 950 μονάδες και ο τζίρος της θα ήταν στα 150 εκατ ευρώ ημερησίως» αναφέρει στο Business Stories ξένος επενδυτής εξηγώντας τις χαμηλές επιδόσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά τις εκλογές.

Από τις 15 Οκτωβρίου, πάντως, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις καθώς βρέθηκε από τις 858,16 μονάδες στις 873,50 μονάδες αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Η συνέχεια – Έρχονται θετικά νέα – «Κλειδί των αγορών η συμφωνία με Κίνα»

Η άνοδος ήταν σχεδόν «βουβή», ωστόσο προεξοφλεί όλα τις θετικές εξελίξεις, όπως την ιστορική πτώση του ελληνικού δεκαετούς στο 1,3%, το αρνητικό επιτόκιο στα τρίμηνα έντοκα, την επικείμενη αναβάθμιση απο την Standard& Poors, αλλά και τo rebalancing του ελληνικού Δείκτη Μsci εντός του Νοεμβρίου.

«Εάν κλείσει η συμφωνία του εμπορίου με την Κίνα τότε οι αγορές μπορούν να ξανακοιτάξουν την Ελλάδα καθώς υπάρχουν θετικά νέα και ευκαιρίες εισόδου στην αγορά, όπως το rebalancing του δείκτη Msci. Όμως, εντός των τελευταίων εβδομάδων οι ξένοι επενδυτές δύσκολα αποφασίζουν να λαμβάνουν θέσεις μεταξύ Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση τα «κλειδιά» των διεθνών αγορών είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας», κι αν επέλθει μια διόρθωση στις αγορές, όπως συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο

Υψηλές μερισματικές αποδόσεις

Η απόδοση του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του χρόνου έχει φθάσει το 41,88% ενω η απόδοση των τραπεζικών μετοχών κυμαίνεται μεταξύ 61,8 % (Alpha bank) έως 267% (Πειραιώς). Στις μη τραπεζικές μετοχές οι αποδόσεις είναι επίσης αξιοζήλευτες καθώς μετά το νέο σχέδιο ο τίτλος της ΔΕΗ έχει αποδώσει 138%, η μετοχή του ΟΛΠ έχει αποδώσει κατά 57%, η Βιοχάλκο 48% και η Τέρνα Ενεργειακή 38,9%.

Οι μερισματικές αποδόσεις, όμως, σε μια σειρά ελληνικών εταιρειών είναι υψηλές και ουδείς μπορεί να τις αγνοήσει, όταν οι προσθεσμιακές αποδόσεις είναι μόλις 0,30%. Συγκεκριμένα, το 2018, οι εταιρείες που εμφάνισαν υψηλές μερισματικές αποδόσεις ήταν η Aegean ( 0,60 ευρώ ), τα Ελληνικά Πετρέλαια (0,50 ευρώ και συνολικό 0,75 ευρώ) , Motor Oil (0,95 ευρώ), ΟΠΑΠ (0, 60 ευρώ), ΟΤΕ ( 0,46 ευρώ), Autohellas ( 1,5 ευρώ), ΟΛΘ ( 0,57 ευρώ), Μυτιληναίος (0,36 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (0,27 ευρώ).

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ