Η Standard and Poor's αναβάθμισε την ελληνική οικονομία


Η αναβάθμιση, όπως αναμενόταν, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και στην ελληνική οικονομία. Οπως καταγράφει η έκθεση της S&P το outlook είναι θετικό, κάτι που σημαίνει πως εντός του προσεχούς 12μήνου είναι δυνατή μια νέα αναβάθμιση, εφόσον διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης προχωρά σε αυτήν την αναβάθμιση καθώς υπάρχει σημαντική υποχώρηση των κινδύνων αναφορικά με τον προϋπολογισμό της χώρας,
Η τελευταία αναβάθμιση κλίμακας της πιστοληπτικής αξιοπιστίας στην Ελλάδα από την Standard and Poor’s, (από Β, σε Β+), είχε γίνει τον Ιούνιο του 2018.

Αλλωστε, εν αναμονή της αναβάθμισης από την S&P η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατέρριψε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής νέο ρεκόρ, υποχωρώντας στο 1,20%, από το 1,23% που είχε μειωθεί την Πέμπτη.

Η νέα κατηγορία ΒΒ- βρίσκεται τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά από αυτή που θεωρείται ως ασφαλής για επενδύσεις.

Η αναβάθμιση της Standard and Poor's έρχεται μετά από μια σειρά καλών ειδήσεων: Πριν από μερικά 24ωρα, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ από ΒΒ-, διατηρώντας θετική την προοπτική του.

Τα βασικά σημεία της αναβάθμισης
Το θετικό outlook σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο μπορεί να γίνει νέα αναβάθμιση, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Κλειδί» για νέα αναβάθμιση θα είναι και η πειστική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, παραμένει πάντα ο κίνδυνος υποβάθμισης αν οι ρυθμοί ανάπτυξης αποδειχθούν πιο αδύναμοι και «κολλήσουν» οι μεταρρυθμίσεις
Η S&P κάνει πρόβλεψη για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2,5% την περίοδο 2019- 2022 ενώ χαρακτηρίζει ως θετική εξέλιξη την άρση και των τελευταίων capital controls χωρίς τον παραμικρό αρνητικό αντίκτυπο
Επίσης ο οίκος αξιολόγησης αξιολογεί ως θετικές τις εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο όπου κρίθηκε συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων Κατρούγκαλου για τις συντάξεις δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Εάν επιβεβαιωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, με φοροελαφρύνσεις, βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ιδιωτικοποιήσεις, τότε η ανάπτυξη μπορεί να εκτιναχθεί προβλέπει η Standard & Poor’s.
Επιπλέον, δίνει θετικό πρόσημο στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Τέλος,τονίζει ότι εξαφανίζεται ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας, με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προσφυγή στις κάλπες .

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ