Νέα ψηφοφορία σήμερα για το Brexit

επιδιώκει η Ντάουνιγκ Στριτ στον απόηχο των επιστολών Τζόνσον

Ξεκάθαρη ψήφο για τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ζητεί εκ νέου σήμερα η βρετανική κυβέρνηση από τους βουλευτές, μετά το πλήγμα του Σαββάτου κι ενώ ο χρόνος πιέζει.

Ο Μπόρις Τζόνσον εξαναγκάστηκε νομικά να στείλει στην ΕΕ επιστολή με την οποία ζητεί νέα παράταση στο Brexit, ωστόσο δεν την υπέγραψε. Συνόδεψε την επιστολή του με ακόμα μία, υπογεγραμμένη αυτή, στην οποία εκφράζει την πεποίθηση πως η καθυστέρηση στο Brexit θα ήταν λάθος.

Σύμφωνα με το BBC, εξαρτάται από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Τζον Μπέρκοου το εάν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Ο Τζόνσον κατάφερε να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, αλλά τώρα πρέπει να καταφέρει να την περάσει από τη βρετανική Βουλή- αυτό ακριβώς που «έκαψε» και την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι.

Εργατικοί: Ο Τζόνσον και το «εγχειρίδιο Τραμπ»

Βρετανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι με την κίνησή του με τις επιστολές χρησιμοποίησε το «εγχειρίδιο Τραμπ».

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρις ότι εξωθεί την Βρετανία στον «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Η αντίδραση της ΕΕ

Η ΕΕ εξετάζει το πώς θα αντιδράσει στο αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για νέα παράταση, αλλά έχει τονίσει πως η εξέλιξη του Σαββάτου δεν σημαίνει απόρριψη της συμφωνίας.

«Αναζητούμε περισσότερη σαφήνεια προς το τέλος της εβδομάδας, ελπίζοντας πως μέχρι τότε θα δούμε επίσης πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο Λονδίνο» δήλωσε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ.

Χθες Κυριακή, υπουργοί επέμειναν πως η κυβέρνηση εκτιμά πως εξακολουθεί να έχει επαρκή στήριξη για να περάσει τη συμφωνία και πως παραμένει αφοσιωμένη στην αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου ξεκίνησε την «Επιχείρηση Yellowhammer», το σχέδιο για τη διαχείριση ενδεχόμενου no-deal Brexit, κι αυτό επειδή δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η ΕΕ θα αποδεχθεί νέα παράταση.

Τι περιμένουμε σήμερα

Σήμερα, η κυβέρνηση θα κάνει τη δεύτερη απόπειρά της να περάσει τη συμφωνία με αποκλειστική επιλογή την ψήφο υπέρ ή κατά- χωρίς δηλαδή την «τροπολογία» που τίναξε στον αέρα την ψηφοφορία του Σαββάτου

Παραμένει ασαφές, σύμφωνα με το BBC, το εάν ο Πρόεδρος της Βουλής θα την επιτρέψει. Είναι πιθανό να την απορρίψει με το επιχείρημα πως είναι σαν να συζητείται δεύτερη φορά θέμα στο οποίο η Βουλή έχει τοποθετηθεί.

Στη ημερινή συνεδρίαση πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει και τη νομοθεσία που απαιτείται για την εφαρμογή της συμφωνίας του Brexit.

Sunday Times: Παράταση έως τον Φεβρουάριο

Βρετανικά μέσα μετέδωσαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει παράταση στο Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έχει προτείνει. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα –την 1η ή στις 15 Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο– εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Δεν πρόκειται πάντως να ληφθεί καμία απόφαση μέχρις ότου οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι, αναλόγως των εξελίξεων στο Λονδίνο, μπορεί να δοθεί παράταση στο Brexit από έναν μήνα (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) έως και έξι μήνες ή και ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε επίσης