Πάτρα: Σαββατοκύριακο ...παρέα με σκουπίδια!

Λόγω αποχής των εργαζομένων στην καθαριότητα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

Σε αποχή από την αποκομιδή των σκουπιδιών μέσα στο Σαββατοκύριακο που διανύουμε έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στον Τομέα Καθαριότητας το Δήμου Πατρέων, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, με αποτελέσμα να έχουν συγκεντρωθεί "βουνά" σκουπιδιών σε αρκετά σημεία του κέντρου , αλλά και των συνοικιών της πόλης.

Η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη τις επόμενες μέρες, εφόσον οι εργαζόμενοι αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποίησεών τους, οι οποίες αφορούν την ψήφιση του άρθρου 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να εκχωρούν τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, καθώς και συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, χωρίς να απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα τουλάχιστον για τις υπηρεσίες καθαριότητας.

Το θέμα έχει προκαλέσει την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η οποία σε συνέντευξή Τύπου ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, ενώ προανήγγειλε μπαράζ κινητοποιήσεων έως και την προσεχή Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η εκχώρηση αυτών των αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, θα οδηγήσει σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν τα νοικοκυριά, αλλά και σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες. Εκφράζονται, επίσης, φόβοι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στους δήμους, τελικά οι εργαζόμενοι των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αντικείμενο, με συνέπεια να οδηγηθούν στην ανεργία.

Με αίτημα να ακυρωθεί η επίμαχη διάταξη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποίησε χθες το πρωί πανελλαδικό συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή, ενώ θα ακολουθούσε σύσκεψη για να αποφασιστεί το πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Αθήνα: Έκκληση για τα σκουπίδια

Ήδη στην Αθήνα, η κατάσταση εξελίσσεται πολύ άσχημα και για τον λόγο αυτό, η δημοτική αρχή δημοσιοποίησε έκκληση προς τους πολίτες να μην βγάζουν στο δρόμο τα απορρίμματά τους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Διαβάστε επίσης