Επιστολή - διαμαρτυρία της ΕΙΝΑ για το νοσοκομείο του Αιγίου

Επιστολή - διαμαρτυρία της ΕΙΝΑ για το νοσοκομείο του Αιγίου

ΠΡΟΣ:
κ.Διοικητή 6ης ΥΠΕ
κ.Διοικήτρια Γεν.Νοσ. Ανατ. Αχαΐας – Μονάδα Αιγίου
μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Γεν.Νοσ. Ανατ. Αχαΐας – Μονάδα Αιγίου
κ.Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Γεν.Νοσ. Ανατ. Αχαΐας – Μονάδα Αιγίου
Επιστημονικό Συμβούλιο Γεν.Νοσ. Ανατ. Αχαΐας – Μονάδα Αιγίου
Δ.Σ και μέλη Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου

ΚΟΙΝ.:
Μέλη Ε.Ι.Ν.Α
Ο.Ε.Ν.Γ.Ε
ΜΜΕ
Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ – ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Μετά την παραίτηση δύο ειδικευόμενων γιατρών της παθολογικής του ΓΝ Αιγίου προκύπτει μείζον ζήτημα εφημέρευσης της κλινικής. Ενώ είναι γνωστό από πολύ καιρό το αδιέξοδο με την υποστελεχωμένη παθολογική κλινική που εφημερεύει κάθε μέρα, καλύπτοντας υγειονομικά χιλιάδες κατοίκους της Ανατολικής Αχαϊας, δεν έγινε καμία προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος από την Διοίκηση του νοσοκομείου και την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, νυν (ΝΔ) και προηγούμενη (ΣΥΡΙΖΑ).Ερχόμαστε τώρα στο «και πέντε » να αναζητηθούν «λύσεις» φορτώνοντας το πρόβλημα στις πλάτες των γιατρών της κλινικής που καλούνται να κάνουν έως 9 εφημερίες οι ειδικευμένοι και έως 12 οι ειδικευόμενοι τον μήνα! Οι ειδικευμένοι παθολόγοι και οι ειδεικευόμενοι λειτουργούν πάνω από τα όρια ασφαλείας εδώ και μήνες, με τη συμβολή αγροτικών γιατρών από το ΚΥ Ακράτας και γενικών γιατρών από το KY Αιγίου και ΚΥ Ακράτας . Τη στιγμή που πάνω από ένα χρόνο σέρνονται οι κρίσεις και ο διορισμός των δύο μόνιμων γιατρών της παθολογικής.

Παράλληλα ο αξονικός του νοσοκομείου δεν λειτουργεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών και τις διακομιδές στα νοσοκομεία της Πάτρας. Στο ακτινολογικό τμημα υπάρχουν δύο μόνιμοι ιατροί, οι οποίοι συνταξιοδοτουνται σε δύο μήνες και άλλοι δύο συνάδελφοι μετακινημένοι από άλλες δομές υγείας. Άρα σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει ούτε υπέρηχος στο Αίγιο. Επίσης, η κρίση ενός μόνιμου γιατρού δεν έχει προχωρήσει για πάνω από ένα χρόνο. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα άλλα τμήματα του ΓΝ Αιγίου που λειτουργούν κάτω από οριακές συνθήκες.

Η λύση που προτείνεται από την Διοικήτρια του νοσοκομείου κα Μαμμή για πρώτη φορά στη περιοχή μας, μετά από την συνειδητή απαξίωση κυβερνήσεων και διοικήσεων των τελευταίων χρόνων, είναι η πρόσληψη γιατρών με «μπλοκάκι» ως ¨λύση ανάγκης¨. Πρακτική που όπου εφαρμόστηκε δημιούργησε πολύ περισσότερα προβλήματα, από αυτά που θεωρητικά θα έλυνε, ανοίγοντας την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης με τους χειρότερους ελαστικούς όρους εργασίας για τους γιατρούς. Με βέβαιη την επιστημονική υποβάθμιση του νοσοκομείου και δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης και νοσηλείας για τους ασθενείς. Μάλιστα η κα Μαμμή διεμήνυσε σε μέλη του Δ.Σ της Ε.Ι.Ν.Α και της τριμελούς επιτροπής Αιγίου σε σχετική σύσκεψη στις 15/10 ότι θα το προχωρήσει με κάθε κόστος «και ας με σταματήσετε με κατάληψη». Επίσπευσε μάλιστα τη διαδικασία ζητώντας από τον Ι.Σ.Αιγίου παθολόγους που πιθανά να ενδιαφέρονται.

Αυτοί που για χρόνια υποχρηματοδοτούν, υποστελεχώνουν και υποβαθμίζουν συνειδητά το Νοσοκομείο, αυτοί που έχουν ακέραια την ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο, είτε στο όνομα της ¨αριστερής διαχείρισης ¨ της μιζέριας είτε στο βωμό των ΣΔΙΤ και της ελεύθερης αγοράς , έρχονται ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ να προωθήσουν ως ¨σωτήρια λύση¨ την ιδιωτικοποίηση.

Αφού στραγγάλισαν οικονομικά τα Νοσοκομεία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα δανειστών-τρόικας-μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, απογύμνωσαν το νοσοκομείο από ειδικευόμενους και νέους γιατρούς με τα αντιδραστικά τους σχέδια και τις μηδενικές προσλήψεις που δεν αναπλήρωσαν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις. Έκαναν κανόνα τον επικουρικό που επικουρεί τον εαυτό του και τις μετακινήσεις γενικών γιατρών και αγροτικών, μόνιμων γιατρών από άλλα νοσοκομεία και ΚΥ για να καλύψουν τις τρύπες. Ζύμωσαν τη «Μεγάλη Ιδέα» της συγχώνευσης του Νοσοκομείου με το ΠΓΝΠ. Τώρα έρχονται να μας ζητήσουν να βάλουμε πλάτη υπερ-εφημερεύοντας, αλλιώς έρχονται γιατροί με μπλοκάκι ή σταματάει η Παθολογική να εφημερεύει. Επόμενο βήμα ; Να αναλάβει το Νοσοκομείο ο Νιάρχος ή άλλος μεγάλος ευεργέτης ..

Αν θέλουν να κλείσουν το Νοσοκομείο του Αιγίου να το πουν ευθέως στην κοινωνία της Αχαϊας και τους εργαζόμενους, αναλαμβάνοντας την πολιτική και ηθική ευθύνη. Αλλιώς, είναι υποχρεωμένοι να πάρουν εδώ και τώρα άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης με μόνιμο προσωπικό και έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δύο χρόνια τώρα που το πρόβλημα σοβεί, δεν έχουν κάνει ούτε το ελάχιστο και προβλεπόμενο από το νόμο, να προκηρύξουν δηλαδή θέση επικουρικου ιατρού για το Ακτινολογικό και την Παθολογική.

Καλούμε το Δ.Σ του Ι.Σ.Αιγίου να σταθεί στο πλευρό μας για υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Υγείας και να μην κοινοποιήσει στα μέλη του οποιαδήποτε έκκληση της Διοικήτριας για παροχή υπηρεσιών με μπλοκάκι.

Απαιτούμε:

• Άμεση παραίτηση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου, ως ακατάλληλη για τη θέση αυτή και ως κύρια υπαίτια του σημερινού αδιεξόδου

• Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του Γ.Ν Αιγίου με μόνιμο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικό προσωπικό, με προτεραιότητα την παθολογική κλινικη και το ακτινολογικό.Επίσπευση των διαδικασιών των ήδη προκηρυγμένων θέσεων

• Άμεση επαναλειτουργία του αξονικού τομογράφου του Γ.Ν Αιγίου

• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Νοσοκομείο Αιγίου

• Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ και πρόσληψη γιατρών με μπλοκάκι

 

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.