Ψωμί ολικής άλεσης

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. αλεύρι, ολικής

11 γρ. μαγιά, ξερή

30 γρ. βρώμη, νιφάδες

480 ml νερό, χλιαρό

½ κ.γ. αλάτι

2 κ.γ. σιρόπι σφενδάμου

1 πρέζα ζάχαρη

Ηλιόσπορο, για το πασπάλισμα

Παπαρουνόσπορο, για το πασπάλισμα

Σουσάμι, για το πασπάλισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Σε ένα μπολ αδειάζουμε το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2Παράλληλα, στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη βρώμη, το αλάτι, το σιρόπι σφενδάμου, το παραπάνω μείγμα και ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το γάντζο μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο ζυμάρι για περίπου 4 λεπτά.
3Αμέσως μετά, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 20 λεπτά.
4Ύστερα, αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας, αφήνουμε το ζυμάρι εκεί, το ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια και το τοποθετούμε σε μία ορθογώνια φόρμα για κέικ διαστάσεων 30Χ15εκ., την οποία έχουμε λαδώσει.
5Έπειτα, πασπαλίζουμε τη ζύμη με νιφάδες βρώμης, παπαρουνόσπορο, ηλιόσπορο, την καλύπτουμε με μία ελαφρώς βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
6Στη συνέχεια, ραντίζουμε με λίγο νερό το ψωμί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 40 λεπτά.
7Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
8Τέλος, το ξεφορμάρουμε, το τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης