Ενισχυμένα μεγέθη και αυξημένο μέρισμα από τον όμιλο Jumbo

Πιο γενναιόδωρη νομισματική πολιτική υιοθετεί ο όμιλος Jumbo σε συνέχεια μιας ακόμη αποδοτικής οικονομικής χρήσης (της περιόδου Ιούλιος 2018-Ιούνιος 2019), όπου εμφάνισε αύξηση πωλήσεων κατά 7,82%, στα 812,18 εκατ. ευρώ, και ενισχυμένη κερδοφορία κατά 7,79%, στα 162,87 εκατ. ευρώ, με την Ελλάδα να συνεισφέρει το 62,29% του κύκλου εργασιών και το 56,39% των συνολικών κερδών προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 238,18 εκατ. ευρώ έναντι 223,59 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ οι καθαρές επενδύσεις για αγορά παγίων στοιχείων του ομίλου ανήλθαν σε 44,8 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στις 30/6/2019 τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ήταν 307,70 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποθέματα της εταιρείας και του ομίλου ανήλθαν σε 247,5 εκατ. ευρώ και 289,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της χρήσης έχουν επιβαρυνθεί κατά 2,8 εκατ. ευρώ για την εταιρεία και 4,1 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, τα οποία αφορούν ζημιές καταστροφής ή / και απομείωσης απαξιωμένων αποθεμάτων.

Οι θετικές επιδόσεις, πάντως, συνεχίζονται και στη νέα οικονομική χρήση, η οποία εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο, καθώς -σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας- το πρώτο τρίμηνο (Ιούλιος 2019 - Σεπτέμβριος 2019) της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, οι ενοποιημένες πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 8,22%, ρυθμός υψηλότερος από την εκτίμηση για το έτος (+5%).

Βεβαίως θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το πιο σημαντικό τρίμηνο είναι το δεύτερο που έπεται και περιλαμβάνει την περίοδο των Χριστουγέννων.

Μερισματική πολιτική

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Jumbo, η γενική συνέλευση των μετόχων της 6ης Νοεμβρίου θα αποτελέσει αφετηρία σημαντικών εξελίξεων, καθώς σχεδιάζει να προτείνει αλλαγή μερισματικής πολιτικής, αυξάνοντας κατά 20% το σχετικό κονδύλι όχι μόνον φέτος, αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια. Η διαθέσιμη ρευστότητα του ομίλου επιτρέπει στη διοίκηση να εισηγηθεί τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,47 ευρώ (μικτό) από 0,39 ευρώ πέρυσι.

Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι έχουν ήδη εισπράξει (14 Μαΐου 2019) προμέρισμα 0,19 ευρώ ανά μετοχή και εφόσον εγκριθεί από τη γενική συνέλευση θα διανεμηθεί και το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί σε 0,28 ευρώ ανά μετοχή (μικτό).

Στη γενική συνέλευση οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν και για την αλλαγή της εταιρικής χρήσης, με στόχο την ταύτισή της με το ημερολογιακό έτος. Επομένως, κατ’ εξαίρεση, η οικονομική χρήση που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2019.
 
Οι επενδύσεις

Με την ολοκλήρωση της οικονομικής χρήσης, την 30ή Ιουνίου 2019, ο όμιλος Jumbo αριθμούσε 79 καταστήματα, από τα οποία τα 52 βρίσκονται στην Ελλάδα, τα πέντε στην Κύπρο, τα εννέα στη Βουλγαρία και τα 13 στη Ρουμανία.

Παράλληλα, ο όμιλος διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr στην Ελλάδα, ενώ μέσω συνεργασιών έχει παρουσία με 23 καταστήματα που φέρουν το σήμα Jumbo σε πέντε χώρες (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία). Τον προηγούμενο μήνα, μάλιστα, ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου καταστήματος συνεργάτη στο Μαυροβούνιο.

Στη νέα οικονομική χρήση έχουν δρομολογηθεί σημαντικές επενδύσεις, με τη Ρουμανία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Σχεδιάζεται η λειτουργία νέου ιδιόκτητου υπερκαταστήματος στην πόλη Μπρασόβ, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2020 θα προστεθεί στο δίκτυο καταστημάτων ένα νέο κατάστημα στην Ελλάδα και ένα νέο υπερκατάστημα στη Λευκωσία. Επίσης, θα λειτουργήσει Jumbo στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, ενώ στο ίδιο συγκρότημα θα στεγαστούν αποθήκες και οι υπηρεσίες για την e-jumbo της Ρουμανίας.

naftemporiki