Πόσο καιρό πριν τη σύλληψη πρέπει να κόβουν οι μέλλοντες γονείς το… αλκοόλ

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τους αυξημένους κινδύνους που διατρέχει το βρέφος

Όταν ο άντρας αποφασίζει να κάνει παιδί και το προσπαθεί με τη γυναίκα του, τότε είναι υποχρεωτικό να κόψει το αλκοόλ τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη γονιμοποίηση.

Όσο για τη γυναίκα, τουλάχιστον 1 χρόνο πριν! Αυτό μας λέει τουλάχιστον μια νέα έρευνα που βρήκε ότι οι πατεράδες που έπιναν οινοπνευματώδη κατά τους τελευταίους 3 μήνες πριν από τη σύλληψη κληροδοτούσαν στα παιδιά τους 44% περισσότερες πιθανότητες για συγγενείς καρδιοπάθειες.

Όταν μιλάμε μάλιστα για μεγάλες ποσότητες αλκοόλ (τουλάχιστον 5 ποτά τη φορά), τότε τα μωρά διέτρεχαν κινδύνους κατά 52% πιο αυξημένους. Για τις μητέρες το ποσοστό κυμάνθηκε στο 16% και στις δύο περιπτώσεις.

«Η κατανάλωση αλκοόλ από τους μέλλοντες γονείς είναι μια υψηλού ρίσκου και επικίνδυνη συμπεριφορά που όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα να έχει το μωρό τους κάποια καρδιακή ανωμαλία, αλλά καταστρέφει και τη δική τους υγεία», γράφει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης Jiabi Qin.

Το αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί ερευνητικά ακόμα και για τερατογενέσεις, ενώ η πιο γνωστή του δράση είναι το λεγόμενο βρεφικό αλκοολικό σύνδρομο, όπου 1 στα 4 παιδιά που πάσχουν από αυτό υποφέρουν και από συγγενή καρδιοπάθεια.

Προηγούμενες μελέτες είχαν αποκαλύψει τις αυξημένες πιθανότητες μόνο για γυναίκες που έπιναν όμως πριν από τη σύλληψη ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συγκεκριμένη έρευνα ήταν μια μετα-ανάλυση 55 μελετών μεταξύ 1991-2019, εξετάζοντας ουσιαστικά 41.000 μωρά με συγγενείς καρδιοπάθειες και 300.000 υγιή βρέφη.

Βρήκαν λοιπόν πως όσο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ από τον πατέρα, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα του παιδιού του να εμφανίσει συγγενείς καρδιοπάθειες. Τα καλά νέα ωστόσο είναι πως η συσχέτιση «δεν ήταν στατιστικά σημαντική σε μικρές ποσότητες [αλκοόλ]».

Οι ερευνητές σπεύδουν ωστόσο να τονίσουν πως η μελέτη τους δεν αποδεικνύει πως φταίει περισσότερο ο πατέρας από τη μητέρα. Ούτε και καθορίζει ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο έπειτα από το οποίο δεν πρέπει κανείς τους να βάζει γουλιά στο στόμα. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι μια πολυπαραγοντική νόσος και το να αποδοθεί μόνο στο αλκοόλ είναι μεθοδολογικά παρακινδυνευμένο.

Παρά ταύτα, όπως σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «European Journal of Preventive Cardiology», «η ανάλυσή μας έχει τους περιορισμούς της, δεν καταγράφει για παράδειγμα τον τύπο του αλκοόλ, υποδεικνύει ωστόσο πως άντρες και γυναίκες που σκοπεύουν να κάνουν οικογένεια πρέπει να μένουν μακριά από το αλκοόλ»…

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης