Γ. Πλακιωτάκης: Ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε το Λιμενικό Σώμα

«Η σημερινή τελετή πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη καμπή για το Λιμενικό Σώμα. Ήρθε ή ώρα να κάνουμε όσα πρέπει και με την ταχύτητα που πρέπει, για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα των στελεχών του Σώματος. Ήρθε η ώρα να το ενισχύσουμε με όλα τα μέσα που απαιτούνται, υλικά και άυλα» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά τη σημερινή παράδοση-παραλαβή της αρχηγίας του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

«Ήρθε η ώρα να εργαστούμε συστηματικά ώστε να εμπεδωθεί στις τάξεις των στελεχών του Λιμενικού Σώματος αίσθημα ασφάλειας, αξιοκρατίας, δίκαιης αντιμετώπισης και αναγνώρισης του σημαντικού και πολυεπίπεδου έργου τους. Ακριβώς γι' αυτό εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Σώματος, κινητοποιώντας πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Άμυνας κι Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία» είπε ο υπουργός.

Όπως σημείωσε, το υπουργείο μελετάμε και τους «δρόμους» ώστε να πετύχει την αναβάθμιση των προσόντων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, μέσα από κατάλληλα, διαρκή κι εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, με απώτερο σκοπό να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το υψηλό επίπεδο επάρκειας που τα διακρίνει, τόσο στο ναυτιλιακό, όσο και στο επιχειρησιακό χώρο ευθύνης τους.

Ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε πως το Λιμενικό Σώμα δεν ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αντιθέτως «το Λιμενικό Σώμα είναι το ίδιο το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής». Επιπλέον, εξήρε τη συμβολή του Σώματος σε τομείς «κρίσιμους εθνικά και καθοριστικούς για την ίδια τη ζωή, αλλά και την ποιότητά της», στη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας, με την επιτήρηση και φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την καθοριστική συνδρομή του σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον απερχόμενο επίτιμο αρχηγό του Σώματος, ναύαρχο ε.α. Σταμάτη Ράπτη, για τις προσπάθειες που κατέβαλλε, σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο. Του εύχομαι να είναι υγιής και δημιουργικός».

Ευχήθηκε στον νέο αρχηγό, αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει, λέγοντάς του πως προσβλέπει στη στενή συνεργασία τους, προκειμένου να υλοποιηθούν οι πολιτικές που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, στη διαρκή αναβάθμιση των στελεχών του, στην εμπέδωση της αξιοκρατίας, αλλά και στη δημιουργία μίας ακόμα πιο στενής σχέσης του Λιμενικού με την κοινωνία. «Γνωρίζω καλά ότι δεν σας πτοούν οι δυσκολίες. Είμαι βέβαιος ότι, συνεργαζόμενοι καθημερινά και ουσιαστικά, θα πετύχουμε ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα.

Το οφείλουμε στη λαμπρή ιστορία των 100 χρόνων του Λιμενικού Σώματος, το οφείλουμε στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στις τάξεις του, το οφείλουμε στην ελληνική κοινωνία» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.