Πάτρα: Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη

Τη Δευτέρα, οι καθηγητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Νικόλαος Βώρος και κ. Χρήστος Αντωνόπουλος, εκπροσωπώντας το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών (https://www.esda-lab.gr) του τμήματος, επισκέφτηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον  Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας κ. Φωκίωνα Ζαΐμη.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του κ. Ζαΐμη για το SMART4ALL, το νέο ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, το οποίο θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2020 και συντονίζεται από το  Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών. Οι κκ. Βώρος και Αντωνόπουλος παρουσίασαν στον κ. Αντιπεριφερειάρχη αφενός μεν το ρόλο του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών ως πιστοποιημένη Πύλη Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (Digital Innovation Hub) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφ’ ετέρου δε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που προσφέρει το εργαστήριο, μέσω του SMART4ALL, σε ευρωπαϊκούς φορείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στόχος του SMART4ALL είναι η διασύνδεση των Πυλών Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στην Κεντρική, Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, το SMART4ALL θα ενισχύσει τη διασύνδεση φορέων, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιριών σε τεχνολογίες που αφορούν τα κυβερνοφυσικά συστήματα (cyberphysical systems) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things).

Από το 2020 έως το 2024 το SMART4ALL θα χρηματοδοτήσει μέσω Ανοιχτών Προσκλήσεων (Open Calls), συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ, την ανάπτυξη διασυνοριακών Πειραμάτων Εφαρμογών (Cross-border Application Experiments) σε τομείς όπως το ψηφιοποιημένο περιβάλλον (digitized environment), η ψηφιοποιημένη γεωργία (digitized agriculture), οι ψηφιοποιημένες μεταφορές (digitized transportation), καθώς και δράσεις που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες (digitized anything).

Ο κ. Ζαΐμη ενημέρωσε τους κκ. Βώρο και Αντωνόπουλο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα σταθεί αρωγός στη συγκεκριμένη προσπάθεια και ότι θα βοηθήσει έμπρακτα τους εταίρους του SMART4ALL, στους οποίους περιλαμβάνονται και φορείς από τη Δυτική Ελλάδα, ώστε να επιτύχουν τους στόχους του έργου. Κλείνοντας, οι κκ. Βώρος και Αντωνόπουλος διαβεβαίωσαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι μέσω του SMARRT4ALL, αλλά και των γενικότερων δράσεων του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων & Εφαρμογών, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ενισχυθεί η θέση και ο ρόλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως  ευρωπαϊκός πόλος καινοτομίας  και επιχειρηματικότητας.

Διαβάστε επίσης