Τι είναι το stress eating και πώς θα το αποφύγετε;

Σε όλους μας έχει συμβεί το να τρώμε χωρίς να πεινάμε εξαιτίας του έντονου στρες.

Το stress eating είναι μία πραγματικότητα, την οποία μπορείς να αποφύγεις ακολουθώντας τα εξής βήματα.

Κάνε ένα διάλειμμα

Ας πούμε ότι βρίσκεσαι μπροστά από το ντουλάπι με τα πατατάκια και τις σοκολάτες και είσαι έτοιμη να γεμίσεις τα μπολ. Πριν το κάνεις, ξανασκέψου το και κάνε κάτι άλλο. Κατά προτίμηση, κάτι με κίνηση. Μία βόλτα στο τετράγωνο (και με το σκύλο αν έχεις), ένα πότισμα στα λουλούδια της βεράντας ή λίγο συμμάζεμα στο σπίτι. Οτιδήποτε αλλάζει την κίνηση του σώματος, βοηθά στο να αποσυνδεθείς από το άγχος.

Πεινάς ή δεν πεινάς;

Το πρώτο βήμα για να αλλάξεις μία συνήθεια, είναι να καταλάβεις γιατί την κάνεις. Η διατροφολόγος και σεφ Serena Poon σου εξηγεί ότι όταν ξέρεις τις ανάγκες του σώματός σου, μαθαίνεις να το ακούς καλύτερα και τρως όταν το θέλεις. Αν όντως έχεις ανάγκη να φας μπισκότα, να το κάνεις. Αλλά επειδή χρειάζεσαι τη ζάχαρη και όχι επειδή βαριέσαι ή νιώθεις αγχωμένη.

Λίγος διαλογισμός την ημέρα

Εφόσον το stress eating ξεκινά από το άγχος σου, χρησιμοποίησε το διαλογισμό ως δυνατό μέσο καταπολέμησης. «Έστω και λίγα λεπτά αρκούν για να νιώσεις πιο γειωμένη και συγκεντρωμένη αποβάλλοντας τις τοξίνες της έντασης. Μπορείς να διαλογιστείς στο σπίτι, στο δρόμο, στο αυτοκίνητο ή όπου νιώθεις ότι θα βοηθηθείς περισσότερο».

Γέμισε το ψυγείο με φυτικές τροφές

Κακά τα ψέματα, εάν δε βλέπεις το junk food μέσα στο σπίτι σου, δε θα το φας εύκολα. Αν ανοίξεις το ψυγείο και δεις λαχανικά, αβοκάντο και ξηρούς καρπούς, ή που δε θα φας, ή θα φας τροφές που κάνουν καλό στην υγεία σου.

Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου

Ε λοιπόν, διαβάζεις συνέχεια συμβουλές για το πώς να κόψεις το ένα και το άλλο. Ναι, το stress eating δε σου κάνει καλό, και όχι μόνο για λόγους βάρους. Παρόλα αυτά, εάν συμβαίνει, μη μαλώνεις τον εαυτό σου και μην τον εκθέτεις σε αυστηρές δίαιτες. Δεν ήρθε το τέλος του κόσμου και είναι μία αρκετά κοινή συνήθεια που όλοι έχουμε υιοθετήσει κατά καιρούς. Το βασικότερο βήμα είναι το πρώτο. Να αναγνωρίζεις τις ανάγκες σου και να είσαι σε καλή επαφή με τον εαυτό σου.