Απόψε η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου

Η επέτειος της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου που θεωρείται από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε, θα τιμηθεί όπως κάθε χρόνο αυτές τις μέρες με κορυφαία στιγμή την Αναπαράσταση της Ναυμαχίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στις 20.30 στο ενετικό λιμάνι.  

Η Ναυμαχία είχε λάβει χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λεπάντο), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών και «…ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…» όπως είχε γράψει ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο οποίος συμμετείχε στη ναυμαχία.

Τα σκηνικά στην αναπαράσταση, θα είναι εμπνευσμένα από τον γνωστό για το αντιπολεμικό του μήνυμα, πίνακα «Guernica» του διάσημου Ισπανού ζωγράφου P. Picasso. Οι  εορτασμοί για την 448η επέτειο θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 με  την αρχιερατική Θεία λειτουργία, τη Δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου, παρουσία της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην Θεία λειτουργία και στη Δοξολογία θα παραστεί και θα συγχοροστατήσει και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Το αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων  του Εορτασμού 448ης Επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου όπως είδαμε στο σάιτ sinidisi.gr έχει ως εξής για το σαββατοκύριακο:

• ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

16:00, 11ο Τουρνουά Σκακιού Blitz «Lepanto».

Σκακιστικός Όμιλος Ναυπάκτου Α.Σ.Ο.Ν. «Έπαχτος».

Let’s Art cafe

20:30, Αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Λιμάνι Ναυπάκτου

• ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

07:30 – 10:30, Αρχιερατική Θεία λειτουργία, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου.

10:30, Δοξολογία – Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

11:30, Επιμνημόσυνη Δέηση, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου.

Λιμάνι Ναυπάκτου

12:00, Τελετή αναγόρευσης της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου σε Επίτιμο Δημότη Ναυπακτίας. Δημαρχείο Ναυπάκτου

13:30, Επίσημο γεύμα  από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου. (Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

10:00-16:00, 7th TFG Lepanto Διεθνής Αγώνας Τοξοβολίας,

ΜΚΟ Πράσινο Μπλε. Κάστρο Ναυπάκτου (είσοδος Γ’ Διαζώματος).

Διαβάστε επίσης