Τεράστιες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από το χαλάζι σε Μεσολόγγι, Μακρυνεία, Θέρμο και Αμφιλοχία

Μεγάλες ζημιές καταγράφονται σε ελαιοκαλλιέργειες σε περιοχές του Μεσολογγίου, της Μακρυνείας, του Θέρμου και της Αμφιλοχίας από την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία, την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αγρινίου Πάνο Παπαευθυμίου, οι μέχρι στιγμής δηλώσεις των πληγέντων στην Αιτωλοακαρνανία, ξεπερνούν τις 1.000, ενώ συνεχώς όλο και περισσότεροι προβαίνουν σε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ προσδοκώντας  τον άμεσο επιτόπιο έλεγχο των υπευθύνων ώστε να επιβεβαιωθεί η ζημία που υπέστησαν και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων.

Όπως τονίζει στη «Σ» ο κ. Παπαευθυμίου: «το χαλάζι έπληξε περιοχές του Θέρμου όπως την Μυρτιά, την Ανάληψη και το Πετροχώρι, περιοχές του Μεσολογγίου όπως το Ευηνοχώρι, το Νεοχώρι, το Λεσίνι, την Κατοχή, τη Γουριά και το Πεντάλοφο, ενώ μεγάλο πλήγμα υπέστησαν και περιοχές της Αμφιλοχίας και της Μακρυνείας. Η χαλαζόπτωση «χτύπησε» κυρίως ελιές, αλλά και εσπεριδοειδή. Η ζημιά όμως στις ελιές είναι μεγαλύτερη και για το λόγο αυτό, τα συνεργεία μας ήδη εδώ και δύο μέρες ξεκίνησαν τις εκτιμήσεις».

Ωστόσο, οι ελαιοπαραγωγοί της Μακρυνείας διαμαρτύρονται καθώς οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από την κακοκαιρία του Ιουνίου έγινε μετά από περίπου 40 ημέρες με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται σε καμία περίπτωση η ζημία, ενώ απόφαση της υπηρεσίας ακόμη δεν έχει εκδοθεί!  Για το λόγο αυτό, ανησυχούν και για την έκβαση της πρόσφατης ζημιάς από το χαλάζι.

«Τουλάχιστον 15 τόνοι ελιάς μετά το χαλάζι βρίσκονται στο έδαφος, κάτι που σημαίνει πως η καταστροφή είναι ολική» δήλωσε στη «Σ» ελαιοπαραγωγός της Μακρυνείας, συμπληρώνοντας πως: «ήταν απίστευτο αυτό που συνέβη, πάθαμε μεγάλη ζημιά και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την χαλαζόπτωση του Ιουνίου, η κατάσταση πλέον δυσκολεύει πολύ. Αυτό συμβαίνει στους περισσότερους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής. Πρέπει να ασχοληθούν μαζί μας και να δείξουν το απαραίτητο ενδιαφέρον και να καταγραφούν οι ζημιές του κάθε ελαιοπαραγωγού σε πραγματικό χρόνο».

Πηγη: sinidisi.gr 

Διαβάστε επίσης