Πάτρα: Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά μονιμοποίηση συμβασιούχων - Οι σημερινές αποφάσεις

Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν η λήψη απόφασης επί εγγράφου του Συλλόγου Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων, σχετικά με τους εργαζόμενους – συμβασιούχους ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) στον Κοινωνικό Οργανισμό και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και βάσει του εγγράφου, ζήτησε να αποφασίσει το Σώμα το αίτημα μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Συγκεκριμένα, στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου, αυτή τη στιγμή εργάζονται 171 συμβασιούχοι ΙΔΟΧ και ΕΣΠΑ, ενώ στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, εργάζονται 26 συμβασιούχοι ΙΔΟΧ και ΕΣΠΑ.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ στη συνεδρίαση συμμετείχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων του Δήμου Πατρέων, Δημήτρης Αθανασιάδης.

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΔΟΥ

Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, συζητήθηκε το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Αχαΐας, Ηλείας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, με το οποίο ζητά την επικαιροποίηση της αίτησης ακύρωσης της συγχώνευσης των Δ.Ο.Υ. Πατρών. Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες και τοποθετήθηκαν, εκπρόσωποι του Συλλόγου.

Στην προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που επικαιροποιήθηκε και εισηγήθηκε στο Σώμα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αναφέρονται τα εξής: 

Το  σχέδιο Συγχωνεύσεων Δ.Ο.Υ. -  Συρρίκνωσης του κλάδου της Α.Α.Δ.Ε., έρχεται να επιβεβαιώσει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της Ανεξάρτητης Αρχής: «Μείωση Δαπανών μέσω μείωσης προσωπικού, ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας».

Ενδεικτικό παράδειγμα του σκεπτικού αυτού αποτελεί η πρόθεση συγχώνευσης των δύο Δ.Ο.Υ. Πατρών (3η πόλη σε πληθυσμό της χώρας) σε μία. Οι 166 Οργανικές θέσεις εργασίας των δύο Δ.Ο.Υ. προβλέπεται να μειωθούν σε 125 (μείωση 25%) !!!, για τον ίδιο όγκο εργασίας, χωρίς καμία βελτίωση της δομής των υπηρεσιών μας, χωρίς βελτίωση υποστηρικτών δομών (μηχανογράφηση, υλικοτεχνικές υποδομές κ.λ.π).

Συγκεκριμένα η υπό συγχώνευση Γ΄Δ.Ο.Υ. Πατρών εξυπηρετεί 200.000 φορολογούμενους (110.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος) με μεγάλη γεωγραφική φορολογική αρμοδιότητα και πλήθος καθημερινών επισκέψεων από πολίτες.

Η δε Α΄ ΔΟΥ Πατρών που είναι Α΄ τάξεως με τμήματα ελέγχου και δικαστικού (αρμοδιότητα σε όλο τον Νομό Αχαΐας & την Κεφαλλονιά-Ιθάκη) έχει πολλές κενές οργανικές θέσεις και καθημερινά κατακλύζεται από πλήθος φορολογούμενων. 

Η επιδείνωση των σχέσεων φορολογικής διοίκησης – φορολογούμενου πολίτη με την συγχώνευση των δύο Δ.Ο.Υ. είναι σίγουρο ότι θα έχει δυσμενές αντίκρισμα στον κοινωνικό ιστό της επί σειράς ετών δοκιμαζόμενης πόλης της Πάτρας.

Το νέο κτίριο στο οποίο σήμερα στεγάζεται η Α΄ ΔΟΥ Πατρών αδυνατεί να στεγάσει τους συναδέλφους από την Γ΄ ΔΟΥ & αλήθεια τι θα απογίνουν οι υπηρετούντες συνάδελφοι που δεν χωρούν στο πετσοκομμένο οργανόγραμμα; Θα μετακινηθούν άραγε με τη θέλησή τους και πού;

Η επιχειρούμενη συγχώνευση δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των υπαλλήλων των Υπηρεσιών μας, ώστε οι ίδιοι και οι υπηρεσίες μας να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές. Δεν έχει ως σκοπό την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών & την βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Αλλά εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, όπου ο μισθός μας θα συνδέεται με τα περιγράμματα θέσεων εργασίας και την στοχοθεσία.  Σχέδιο, που οδηγεί στη διάλυση του κλάδου μας με ανέφικτη στοχοθεσία, καθιστώντας αδύναμες τις Υπηρεσίες μας να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας.   

Εκτιμάμε ότι η επιχειρούμενες συγχωνεύσεις στην Πάτρα, αλλά και στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνεται πιλότος για το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ. που θα ακολουθήσει στην επαρχία.

Έτσι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ. αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τις τεχνοκρατικές «εφευρέσεις» της Ανεξάρτητης Αρχής. 

Εμείς οι εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ. των Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, απορρίπτουμε το σχέδιο συγχωνεύσεων ως απαράδεκτο και επικίνδυνο για το κλάδο μας.

Οι εργαζόμενοι στις Δ.Ο.Υ. δεν θα γίνουν πειραματόζωα εφαρμογής επώδυνων εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο τομέα.

Διεκδικούμε

-Υπηρεσίες με ανθρώπινο πρόσωπο και φιλικές προς τον φορολογούμενο πολίτη. 

-Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

-Εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών μας με παροχή σύγχρονων εργαλείων για καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών.

-Αναβάθμιση των υπηρεσιών Α/Β τάξεως σε Δ.Ο.Υ. Α΄ τάξης υποστηρίζοντας αντικείμενα Ελέγχου και Δικαστικού. 

Δεν θα δεχθούμε

-Καμία περαιτέρω συγχώνευση υπηρεσιών, χωρίς σχέδιο και προοπτική.

-Καμία περαιτέρω μείωση των οργανικών θέσεων εργασίας των μονάδων μας.

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΘΕΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα του  ΚΕΘΕΑ, που έφερε η Δημοτική Αρχή και ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με αίτημα την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.

Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν στελέχη του Συλλόγου «Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ –Οξυγόνο».

 

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανέφερε: «Το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) είναι για 37 χρόνια ο βασικός φορέας για την απεξάρτηση από χρήση ναρκωτικών  και άλλες εξαρτήσεις (τζόγος, αλκοόλ, διαδίκτυο).

Η προσφορά του με δωρεάν υπηρεσίες είναι αναγνωρισμένη από το σύνολο της κοινότητας της χώρας αλλά και διεθνώς. Στην Πάτρα και στην περιοχή το ΚΕΘΕΑ –Οξυγόνο έχει συμβάλει όχι μόνο στην απεξάρτηση εκατοντάδων νέων αλλά και στην κοινωνική επανένταξη, στην πρόληψη και γενικά στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Όλα αυτά τα χρόνια το ΚΕΘΕΑ έχει μια εύρυθμη και απόλυτα δημοκρατική λειτουργία χάρις στον αυτοδιοικούμενο χαρακτήρα του.

Η διοίκησή του εκλέγεται από την Γενική συνέλευση των εργαζομένων, θεραπευόμενων και γονέων και τα μέλη του Δ.Σ. είναι εθελοντές (άμισθοι).

Η κυβέρνηση έρχεται ξαφνικά και καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ με Προεδρικό διάταγμα. Στο εξής το Δ.Σ. του φορέα θα διορίζεται από τον υπουργό υγείας και τα μέλη του θα είναι έμμισθα.

Η κίνηση αυτή αποκόπτει τη διοίκηση του φορέα από τους ανθρώπους που ουσιαστικά ενδιαφέρονται για την λειτουργία του (θεραπευόμενοι, γονείς, εργαζόμενοι)και προφανώς είναι μια κίνηση που έχει στόχο το ίδιο το ΚΕΘΕΑ, τη φιλοσοφία του, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του, το δωρεάν των υπηρεσιών του. 

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, σε μία περίοδο που τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων στη δουλειά, τη μόρφωση, την ψυχαγωγία δέχονται ανελέητη επίθεση, που οι διαφημιστές της ναρκωκουλτούρας γίνονται «πρωταγωνιστές» στα ΜΜΕ, που όλο και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στη χρήση ουσιών αλλά και τις άλλες επικίνδυνες εξαρτήσεις, δεν μπορεί να μην βρεθεί μπροστά στην προσπάθεια να συνεχίσει το ΚΕΘΕΑ να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες  του.

Πριν μερικούς μήνες η πρωτοβουλία του Δήμου να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή βρήκε τεράστια απήχηση τόσο στην σύσκεψη φορέων στις 18/02/2019, όσο και στην υποστήριξη των αιτημάτων από 43 φορείς.

Σήμερα μπροστά στις νέες εξελίξεις πρέπει να καλέσουμε τους φορείς   της πόλης σε νέα συνάντηση με στόχο να συζητήσουμε για τους τρόπους που θα συντονίσουμε τη δράση μας, για να μην περάσει η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, να μην προχωρήσει η αλλαγή του χαρακτήρα του και η διάλυση του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. να αποσύρει την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ και να συνεχίσει η διοίκησή του να εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, θεραπευόμενων και γονέων και τα μέλη του Δ.Σ. να είναι εθελοντές (άμισθοι). Να μην αλλοιωθεί το θεραπευτικό του μοντέλο, με αρνητικό αντίκτυπο στο έργο της απεξάρτησης και της επανένταξης στην κοινωνία. Να ενισχυθεί η δράση του, να έχει επαρκή χρηματοδότηση και το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. 

Οι βουλευτές να μην κυρώσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

 

Διαβάστε επίσης