Δημοτικό Συμβούλιο: Στην ειδική συνεδρίαση ο ισολογισμός του Δήμου για το 2018

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, συζητήθηκαν τα θέματα του Ταμειακού Απολογιστικού Πίνακα έτους 2018, με βάση σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και των οικονομικών καταστάσεων του 2018 του Δήμου Πατρέων. Τα θέματα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Σώμα.

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, στην εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είχαμε αναφέρει στην περσινή, ίδια συζήτηση ότι στην πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, η Τοπική Διοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, προβλεπόταν να λάβει 892 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Μέχρι τώρα τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει για το 2020, παραμένοντας στα ίδια μειωμένα επίπεδα η κρατική χρηματοδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ούτε λέξη δεν αναφέρεται για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης.

Αυτό που προκύπτει από την εισήγηση τις Οικονομικής Επιτροπής και της έκθεσης των ορκωτών λογιστών για τον απολογισμό, ισολογισμό του 2018, ότι το 38,87% των εσόδων, προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 61,13%, προέρχεται από τα ίδια έσοδα του Δήμου (τέλη, φόροι, εισφορές, μισθώματα, παράβολα κ.τ.λ.), δηλαδή από το εισόδημα του λαού, ο οποίος έχει ήδη πληρώσει φορολογία, αλλά καλείται να ξαναπληρώσει για την Τοπική Διοίκηση.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι για τα έργα που είναι για το όφελος του λαού, όπως είναι τα αντιπλημμυρικά, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία, δεν χρηματοδοτούνται από κανένα ΕΣΠΑ (δεν είναι επιλέξιμα), το οποίο χρηματοδοτεί άλλα έργα, που αφορούν επενδύσεις του κεφαλαίου με πολλαπλό κέρδος.

Δεν είναι τυχαίο επίσης, το γεγονός ότι έχουν απαγορευτεί οι προσλήψεις προσωπικού από το 2010 με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο στόχος είναι προφανής. Λουκέτο στις υπηρεσίες, γιατί ουσιαστικά αυτό θα γίνει με μαθηματική ακρίβεια, αφού προσωπικό συνταξιοδοτείται και δεν ανανεώνεται, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των ΟΤΕ, ενώ ήδη εδώ και χρόνια έχουν ενεργοποιήσει τα ονομαζόμενα έργα με ΣΔΙΤ, δηλαδή έργα με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, καλούμαστε ως Δημοτική Αρχή να ασκήσουμε διοίκηση, όπως και η κάθε Δημοτική Αρχή, αλλά και η κάθε Δημοτική Αρχή, σε κάθε Δήμο.

Παραλάβαμε δάνεια την 1η Σεπτεμβρίου 2014, 21.123.265,55 ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου 2019, το υπόλοιπο των δανείων θα είναι 10.783.454 ευρώ, έχοντας πληρώσει ήδη 10.339.811,5 ευρώ, που σημαίνει ότι πήγαμε τις δανειακές υποχρεώσεις κάτω από το 50% από αυτές που παραλάβαμε, ενώ στο τέλος της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής θα έχουν εξοφληθεί παντελώς τα δάνεια, έχοντας έναν Δήμο χωρίς δάνεια και χωρίς να επιβαρύνουμε με ούτε 1 ευρώ τον Πατραϊκό λαό.

Ταυτόχρονα στο διάστημα αυτό, ως Δημοτική Αρχή δεν γυρίσαμε την πλάτη σε διεκδικήσεις εργαζομένων μας που ορθά δικαιώθηκαν μέσω Δικαστηρίων, στα οποία είχαν προσφύγει κατά των αντιλαϊκών πολιτικών των μνημονίων που παριέκοπταν τις αποδοχές τους, μη ασκώντας ως Δήμος τις δαπάνες φτάνοντας να πληρώσουμε πάνω από 4,5 εκατ. ευρώ. Στη ίδια κατεύθυνση κινηθήκαμε και για μια σειρά άλλων εργαζομένων, όπως οι σχολικές καθαρίστριες, καλύπτοντας με το ποσόν των 280.000 ευρώ, το 10% του μισθού τους που έκοψε η κυβέρνηση, αλλά και στην αναδρομική ασφάλιση των σχολικών φυλάκων, που επίσης δικαιώθηκαν δικαστικά, με το ποσόν των 2 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτών από ιδίους πόρους, πληρώνουμε το ποσόν του 1.680.425 ευρώ για τους εργαζόμενους της Κοινωφελούς Εργασίας, που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ, η θητεία τους έληξε, αλλά με δύο δικαστικές αποφάσεις επανήλθαν και εργάζονται στον Δήμο, χωρίς όμως ο μισθός τους να καταβάλλεται από το κράτος.

Όλα αυτά λοιπόν χωρίς καμιά χρηματοδότηση από το κράτος, που ολοένα μεταφέρει τις υποχρεώσεις του στους Δήμου, χωρίς όμως αυτές οι υποχρεώσει να συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους.

Διαβάστε επίσης