Μπαρνιέ: Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία για το Brexit, αλλά και πιθανό

«Πολύ δύσκολο, πλην όμως πιθανό» θεωρεί ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Η Ε.Ε. θα παραμείνει ήρεμη, σε επαγρύπνηση, με σεβασμό και εποικοδομητική. Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε ο Μπαρνιέ σήμερα το πρωί στο Sky News, κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά σχόλια από την Ντάουνινγκ Στριτ σχετικά με τη θέση της Άγκελα Μέρκελ επί των βρετανικών εναλλακτικών προτάσεων για το Brexit.

Ο Μπαρνιέ επιβεβαίωσε ότι οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται και πως αύριο θα έχει γεύμα εργασίας με τον Βρετανό υπουργό για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ.   

Οι ελπίδες για συμφωνία καταρρίφθηκαν χθες το βράδυ, αφότου η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Άγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές στον Τζόνσον ότι οι προτάσεις που έθεσε υπόψη των Βρυξελλών δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για μία νέα συμφωνία. Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε επίσης σε όλους τους τόνους ότι η Ε.Ε. δεν  μπορεί να δεχτεί οποιοδήποτε βρετανικό σχέδιο, εάν σε αυτό δεν προβλέπεται η παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση.

Εκτιμώντας ότι από την πλευρά του έκανε ό,τι μπορούσε, ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι το βάρος της ευθύνης πέφτει πλέον στος Βρυξέλλες, μία στάση για την οποία κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος έκανε λόγο για «χαζό blame game».

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να υποκύψουν σε μία τροποποιημένη εκδοχή της αρχής της συναίνεσης, να δώσουν δηλαδή στο κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας τη δυνατότητα της μονομερούς ανάκλησης της συμφωνίας αποχώρησης έπειτα από κάποια χρονική περίοδο. Εφόσον και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, θα τεθεί επί τάπητος ως πιθανή ημερομηνία το 2025. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνται ωστόσο ότι υπάρχει τέτοια πρόταση από την Ε.Ε.

naftemporiki.gr