Αχαΐα: Δυο οι διεκδικητές της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

οι ηγουμενοι του Μεγάλου Σπηλαίου και της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Δύο θα είναι τελικά οι διεκδικητές της θέσης που αφήνει προς κάλυψη ο μητροπολίτης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβρόσιος, αρχιμανδρίτες μάλιστα της ίδιας της Μητρόπολης, κάτι που ωστόσο θα καθορίσει η ψήφος των μελών της Ιεράς Συνόδου στην πρώτη ψηφοφορία της Ιεραρχίας, μεταξύ 8 και 10 Οκτωβρίου.

Αν και επικρατέστερος να εκλεγεί νέος δεσπότης της περιοχής είναι αναμφίβολα ο Ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και γέννημα θρέμμα της πόλης του Αιγίου π. Ιερώνυμος Κάρμας (ως και Α' Γραμματέας της Ι.Σ), οριστικά έχει λάβει την απόφαση να διεκδικήσει - τουλάχιστον το να είναι στο «τριπρόσωπο», δηλαδή στους τρεις υποψηφίους για τον μητροπολιτικό θρόνο - και ο ηγούμενος της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου (με καταγωγή από την Κέρκυρα) π. Καλλίνικος Πουλής, ο οποίος έχει επ' αυτού ξεκινήσει σειρά επαφών.

Και οι δύο έχουν άριστες σχέσεις με τον απερχόμενο Ιεράρχη, κάτι που επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ανά διαστήματα ο ίδιος έχει εκφραστεί θετικά στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλαδος για το πρόσωπο που θα ήθελε να τον διαδεχθεί. Το ίδιο αφορά και στον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ, αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Βενιανάκη, ο οποίος ωστόσο οριστικά δεν θα εκδηλώσει παρόμοιο ενδιαφέρον. Πάντως ο κ.κ. Αμβρόσιος, μετά την παραίτησή του, όχι μόνο αποφεύγει να πάρει θέση στην «κούρσα» διαδοχής του, αλλά διαψεύδει εμφανώς το ότι φέρεται να στηρίζει αναφανδόν τον π. Ιερώνυμο Κάρμα.

Η εκλογή του νέου Μητροπολίτη θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου και η χειροτονία του δύο ημέρες αργότερα, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στον ιερό μητροπολιτικό ναό της πρωτεύουσας.

Με δεδομένο ότι απαιτείται ένα χρονικό διάστημα για την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, η ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχη θα γίνει στο Αίγιο, περί τα τέλη Νοεμβρίου.
 

Πηγή: εφημερίδα Πελοπόννησος

Διαβάστε επίσης