Παραιτήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος - Εκλογές την Κυριακή στο ΠΑΣΟΚ

" Δεν αποχωρώ από την πολιτική" διευκρίνισε

Εκλογές την ερχόμενη Κυριακή για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε κι επισήμως πριν λίγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποβάλλοντας παράλληλα και την παραίτησή του.

O  ίδιος δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου.

«Φίλες, φίλοι,αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική. Οχι από την ευθύνη μου. Οχι από τον αγώνα για τη χώρα. Οχι από τη σχέση με τους πολίτες. Οχι από τη σχέση με την Ιστορία. Η υπεράσπιση έργου και θέσεων είναι εθνικό καθήκον αλήθειας. Υπερβαίνει οποιοδήποτε κομματικό καθήκον, που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο».

Με αυτά τα λόγια και εμφανώς συγκινημένος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποχαιρέτισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο 10ο συνέδριο του κόμματος. Οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκροτούσαν για αρκετά λεπτά, μέχρι να αποχωρήσει από τον χώρο του συνεδρίου. Εμφανώς συγκινημένα ήταν πολλά κομματικά στελέχη και συνεργάτες του.

Οι υποψηφιότητες που έχουν τεθεί επισήμως είναι της Φώφης Γεννηματά, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Θανάση Χειμωνά και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Το απόγευμα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και οι υποψήφιοι πρόεδροι.  ενώ "κλειδί" για τις εξελίξεις θεωρείται η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος δέχεται πιέσεις να είναι υποψήφιος αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Η ομιλία

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά εξαπέλυσε  ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην κεντρική ομιλία του στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Πανελληνίου, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Παράλληλα τόνισε συγκινημένος ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, αλλά όχι από την πολιτική.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι «πολύ κακός οιωνός οι φαντασιώσεις της λεβεντιάς που μας έκανε να ζητάμε από το ΔΝΤ εφαρμογή του μοντέλου Ζάμπιας για ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «επίδειξη ψευτολεβεντιάς για εσωτερική κατανάλωση», υποιγραμμίζοντας ότι «οι Κάννες του κ. Τσίπρα έχουν γίνει με πιο απλές συνοπτικές διαδικασίες».

Κάνοντας έναν παραλληλισμό με τη σύνοδο των Καννών του 2011, όταν οι Ευρωπαίοι επέπληξαν τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα με τις πρόσφατες αναφορές των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί της πιθανότητας διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι εταίροι είπαν στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνει δημοψήφισμα αλλά του διεμήνυσαν ότι το πραγματικό ερώτημα θα είναι ευρώ ή δραχμή.

«Να ζητήσει ο κ. Τσίπρας συγγνώμη από τον λαό για τα ψέματα, τις ψευδαισθήσεις και την παραπλάνηση» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

Τον κάλεσε παράλληλα να καταλάβει ότι η ρήξη αντιβαίνει στην βασική επιλογή της ελληνικής κοινωνίας να παραμείνει η χώρα εντός ευρώ.

«Τώρα η ρήξη δεν είναι ρητορική άσκηση της αντιπολίτευσης αλλά επώδυνη ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης» συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί με τους πιστωτές δεν θα είναι απλός συμβιβασμός αλλά παραδοχή μιας πολιτικής απάτης".