Μετά Βίας: Ένα μυθιστόρημα-γροθιά για τη σχολική βία

Πώς είναι να είσαι μαθητής και να μη θες το πρωί να σηκωθείς να πας στο σχολείο;

Πώς είναι να αποφεύγεις τους συμμαθητές σου στο διάδρομο για να γλιτώσεις από τις προσβολές ή ακόμα και τη σωματική βία; Πώς είναι να αγωνίζεσαι να περάσεις τα σχολικά σου χρόνια αόρατος; Το Μετά Βίας του Αντώνη Πάσχου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, είναι η σκληρή ιστορία ενός εφήβου με φόντο την ελληνική επαρχία του ’90, τις καταλήψεις, τις εκδρομές, τις φάρσες και τις σχολικές περιπέτειες, πριν η λέξη bullying μπει στην καθημερινότητά μας. Συναντήσαμε τον συγγραφέα και τον ρωτήσαμε για το πώς αποφάσισε να καταπιαστεί με ένα τόσο δύσκολο θέμα, αλλά και γενικότερα για το ταξίδι του στον κόσμο της συγγραφής (το μετά βίας είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του).

Ποια είναι η υπόθεση του νέου σας μυθιστορήματος «Μετά Βίας»;
Το «Μετά Βίας» είναι ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης. Ο Αλέκος, ο πρωταγωνιστής, μεγαλώνει στη δεκαετία του 1990, όντας θύμα σχολικού εκφοβισμού. Όταν πηγαίνει στο λύκειο, αποφασίζει να αλλάξει, και στην προσπάθειά του αυτή, κινδυνεύει να καταλήξει από θύμα θύτης.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα;
Μου άρεσε η ιδέα να καταπιαστώ με ένα ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα. Ήμουν επίσης τυχερός-άτυχος, διότι είχα τα βιωματικά στοιχεία που μου έδωσαν τα θεμέλια για να βασιστώ. Πιο συγκεκριμένα, ήθελα για χρόνια να εκμεταλλευτώ τις προσωπικές εμπειρίες μου σ’ ένα κείμενο μεγάλης έκτασης, ωστόσο περίμενα μέχρι να απομακρυνθώ από αυτές, χρονικά και συναισθηματικά. Όταν συμπλήρωσαν το πάζλ μερικές ιδέες για τη δομή και την πλοκή, άρχισα τον σχεδιασμό του «Μετά Βίας».

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες κατά τη διάρκεια της συγγραφής;
Όχι μεγάλες. Μπορεί να είναι μόλις το δεύτερο μυθιστόρημά μου, όμως έχω στο συρτάρι μου αρκετά μη εκδόσιμα κείμενα, στα οποία είχα δοκιμαστεί και αποτύχει. Επίσης, στο «Μετά Βίας» με βοήθησε πολύ το «πάτημά» του σε μια πραγματικότητα γνώριμη και χειροπιαστή για μένα.

Πότε αποφασίσατε ότι θα ασχοληθείτε με το γράψιμο και πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας σε αυτό τον κόσμο;
Κάπου στα 18 έγραψα το πρώτο διήγημα, του οποίου η ιδέα στέκει ακόμα. Προσπάθησα πιο εντατικά μερικά χρόνια αργότερα.

Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο συγγραφέα να δει το βιβλίο του στα βιβλιοπωλεία;
Αντί να καταθέσω την άποψή μου, θα καταθέσω την ιστορία μου. Είχα την ατυχία να εκδοθεί το πρώτο βιβλίο μου κι ας μην ήμουν ακόμη έτοιμος. Συνέχισα προσπαθώντας να βελτιώσω τη γραφή μου. Μετά από εκατοντάδες απορρίψεις άρχισα να δέχομαι, κατ’ εξαίρεση, μερικές ενθαρρυντικές απαντήσεις. Έβαλα στο συρτάρι τρία μυθιστορήματα, ενώ κάποια δε δοκίμασα να τα υποβάλω καν. Λίγο πριν το «Μετά Βίας», έφτασα κοντά στη συνεργασία μ’ έναν εκδοτικό, η οποία τελικά δεν ευοδώθηκε. Στο «Μετά Βίας» στάθηκα τυχερός, καθώς πίστεψε σ’ αυτό ο Χάρης Νικολακάκης απ’ τις εκδόσεις Bell.

Ποια η γνώμη σας για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής;
Πιστεύω στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, στα λογοτεχνικά εργαστήρια, στα διαδικτυακά φόρα συγγραφέων, στα βίντεο στο youtube, ακόμα και στα μπακάλικα βιβλία του πώς να γράψεις το ένα και το άλλο. Θησαυρός στις αποσκευές μου είναι τα σεμινάρια που παρακολούθησα με τον Στρατή Χαβιαρά, τη Σοφία Νικολαΐδου, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τις φίλες μου στο Tales of the wyrd. Φυσικά, όλα αυτά δεν μπορούν να σε κάνουν καλύτερο συγγραφέα. Μπορούν να σε κάνουν, όμως, πολύ γρηγορότερα, καλύτερο αναγνώστη κι έτσι να μαθαίνεις περισσότερα από τα εκατοντάδες βιβλία που πρέπει να διαβάζεις ετησίως.

Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;
Το τρίτο μυθιστόρημά μου, που θα είναι πολύ διαφορετικό από το «Μετά Βίας».

Ο Αντώνης Πάσχος γεννήθηκε το 1979, μεγάλωσε στις Σέρρες και ζει στην Αθήνα. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ιστοσελίδες, περιοδικά και ανθολογίες. Το Μετά Βίας είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του.

ΠΗΓΗ: protothema.gr 

Διαβάστε επίσης