Το «παραθυράκι» που στέλνει στο σχολείο παιδιά που δεν έκαναν εμβόλια - Ανησυχία και στις σχολικές κοινότητες της Πάτρας

Ένα νομικό παραθυράκι που μπαίνει στην ομπρέλα των «προσωπικών δεδομένων» φαίνεται πως δίνει την ευκαιρία σε γονείς και κηδεμόνες που ανήκουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα να καταφέρνουν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, χωρίς αυτά να έχουν κάνει εμβόλια, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία, καμιά φορά και τη ζωή όλων των υπόλοιπων παιδιών.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας δίνει τη δυνατότητα σε γονείς και κηδεμόνες να εγγράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς ή τα σχολεία της χώρας αρκεί να προσκομίσουν βεβαίωση ιδιώτη παιδιάτρου ότι υπάρχει ζήτημα «πιθανών παρενεργειών» ή ότι το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί για άλλο λόγο που εμπίπτει σε «προσωπικά δεδομένα». Και τότε, ο μη εμβολιασμός είναι αποδεκτός.

Γιατροί και εκπαιδευτικοί στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή προβληματίζονται για τον εμβολιασμό των παιδιών. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα, η χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι γονείς και τα παραθυράκια στους ελέγχους των σχολείων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών και στην περιοχή, καθώς ακόμα και το θεωρούμενο ως μικρό ποσοστό των ανεμβολίαστων παιδιών στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, το οποίο εκτιμάται πως δε υπερβαίνει το 1.5% μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά την εγγραφή στην πρώτη δημοτικού, ενώ συνηθίζεται επανέλεγχος στην Τετάρτη. Ωστόσο το διάστημα ανάμεσα στους ελέγχους είναι αρκετά μεγάλο. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις συντομότερου επανελέγχου μέσω κλιμακίων της υγειονομικής υπηρεσίας.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος κατά τον έλεγχο του ατομικού βιβλιαρίου υγείας είναι το ότι αυτός πραγματοποιείται από την διευθυντή του σχολείου, ο οποίος σαφώς δεν είναι γιατρός.

Οι παιδίατροι κρούουν επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου. Σαφώς όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στην πρωτοβάθμια λόγω και της μικρότερης ηλικίας των μαθητών!

Διαβάστε επίσης