Πάτρα: Η "Ανυπότακτη Πολιτεία" μετέχει στην κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Η δημοτική παράταξη "Ανυπότακτη Πολιτεία" σε ανακοίνωσή της τονίζει:

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στην πόλη μας για την κλιματική αλλαγή. Θα συμμετέχουμε και θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις ενάντια σε εξορύξεις υδρογονανθράκων ή άλλων δραστηριοτήτων με άμεσους περιβαλλοντολογικούς κινδύνους. Σε κάθε κινητοποίηση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και για την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Η συντριπτική πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας συμφωνεί στο ότι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη θα είναι ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Είναι σαφές ότι μια τέτοια αύξηση θα επιφέρει μεγάλες αρνητικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν το σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού, τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ. Πλημμύρες, τεράστιες πυρκαγιές αλλά και ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών (λόγω επισιτιστικών κρίσεων ή ελλείψεων νερού), είναι φαινόμενα που αυξάνονται επικίνδυνα τις τελευταίες δεκαετίες.

Αυτά τα φαινόμενα έχουν αιτίες, σχεδόν στο σύνολο τους «ανθρωπογενείς». Με τον όρο αυτό δεν εννοούμε ούτε τα «εγγενή χαρακτηριστικά» του ανθρώπινου είδους, ούτε την «απληστία» της ανθρώπινης φύσης, στα οποία αποδίδεται η κλιματική κρίση από διάφορες πλευρές. Η κλιματική αλλαγή σχετίζεται κυρίως στη ραγδαία αύξηση κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, ώστε να εξυπηρετούνται μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν άλλες πηγές ενέργειας, πολύ πιο φιλικές – ακόμη και πιο οικονομικές σε περιπτώσεις-, αν δεχόντουσαν να μειώσουν ελάχιστα τα ποσοστά κέρδους τους. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Κίνας, η οποία στην προσπάθεια της να προσελκύσει επενδύσεις κατάφερε να παράγει τα 2/3 του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. 

Η σημερινή πραγματικότητα, είναι αποτέλεσμα όχι κάποιου «φυσικού χαρακτηριστικού» των ανθρώπων αλλά συγκεκριμένων ταξικών επιλογών. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή πορείας χωρίς να αναγνωριστούν οι αιτίες. Και για αυτό δεν είναι περιβαλλοντική καμία λογική που προτάσσει την υποτιθέμενη «ανάπτυξη» με τους όρους που γίνεται σήμερα. Ούτε είναι περιβαλλοντική λογική η προσπάθεια εκμετάλλευσης της κλιματικής αλλαγής για χάρη της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης και της παραγωγής βιομηχανίας "οικολογικής" κατανάλωσης. 

Η υποτίμηση της ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος έναντι των κερδών και η αποψίλωση του κράτους πρόνοιας και προστασίας με τη γη και το περιβάλλον να αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα, αποτελούν πολιτικές επιλογές του νεοφιλελευθερισμού και έχουν ως εκφραστές τα κόμματα εξουσίας και στη χώρα μας. Είναι αναγκαία η αλλαγή της πολιτικής της ενέργειας αλλά και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Η παγκόσμια εβδομάδα κινητοποιήσεων θα συνεισφέρει στην ανάδειξη του ζητήματος. Όμως για να υπάρξει πραγματική λύση χρειάζεται κοινωνική συμμετοχή και πολιτικό θάρρος. 

Η Ανυπότακτη Πολιτεία στηρίζει την κινητοποίηση που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27/9 και ώρα 19.00 από την Πλατεία Γεωργίου.

 

Διαβάστε επίσης