Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στη Ν. Υόρκη - ΒΙΝΤΕΟ

Συνάντηση περίπου 45 λεπτών της ώρας είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.


Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για το πώς πήγε η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, Στην ατζέντα ήταν πάντως η τουρκική προκλητικότητα και το προσφυγικό. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 9:45 τοπική ώρα (16:45 ώρα Ελλάδος). «Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε στα αγγλικά ο Τούρκος πρόεδρος, στην αρχή της συνάντησης, στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε «χαίρομαι που σας βλέπω με τη νέα μου ιδιότητα», καθώς οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί στο παρελθόν, όταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν οι Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ.

Μητσοτάκης και Ερντογάν στην σημερινή συνάντηση τους
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση για να επαναλάβει την πρόταση του πρωθυπουργού να επιχειρηθεί «επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες». Ωστόσο, μόλις χθες, ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές προς τη Συρία και τους Κούρδους ενώ καταλόγισε ευθύνες στους Ελληνοκυπρίους για την μη επίλυση του Κυπριακού.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες είχαν ολιγόλεπτο τετ α τετ σε διάλειμμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Δευτέρα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούλησή τους για να συζητήσουν αναλυτικότερα. Η συνάντηση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έρχεται σε μια συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως το μεταναστευτικό, και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων, θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.