Σκάνδαλο στις ΗΠΑ με δωροδοκίες και απάτες για την εισαγωγή παιδιών σε επιφανή πανεπιστήμια

Σε τέσσερις μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ένας επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια με την κατηγορία πως πλήρωσε για να περάσει ο γιος του σε ένα φημισμένο πανεπιστήμιο- και είναι ο δεύτερος γονιός μέσα σε ένα μήνα που φέρεται να εμπλέκεται με το σκάνδαλο δωροδοκιών για την είσοδο φοιτητών στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ.

Δικαστής της Βοστώνης υποχρέωσε επίσης τον 53χρονο Devin Sloane να πληρώσει πρόστιμο 95.000 δολάρια και να προσφέρει 500 ώρες κοινωνική εργασία για τον ρόλο του στην υπόθεση.

«Δεν υπάρχουν λόγια που να δικαιολογούν τη συμπεριφορά μου» τόνισε ο Sloane σε σύντομη δήλωσή του στο δικαστήριο, προσθέτοντας πως ήθελε να κάνει το καλύτερο για τον γιο του.

Ο Sloane ομολόγησε την ενοχή του σε υπόθεση απάτης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, για να διασφαλίσει την εισαγωγή του γιου του στο University of Southern California, ο Sloane πλήρωσε 250.000 δολάρια προκειμένου το αγόρι να εγγραφεί στο πανεπιστήμιο ως παίκτης του πόλο.

Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν πάντως μεγαλύτερη από τη φυλάκιση 14 ημερών στην οποία καταδικάστηκε η ηθοποιός Felicity Huffman που δωροδόκησε για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της κόρης της στις εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο.

Στη Huffman επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 30.000 δολαρίων και η υποχρέωση να προσφέρει κοινωνική εργασία 250 ωρών.

Σύμφωνα με το Reuters, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για εμπλοκή στην υπόθεση, στην οποία πλούσιοι γονείς φέρονται να κατέφευγαν στις δωροδοκίες ή σε διάφορες μορφές απάτης για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή των παιδιών τους σε επιφανή αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ άλλων τα Yale, Stanford, Georgetown, University of Southern California.

Ένας σύμβουλος εισαγωγής φοιτητών σε κολέγιο της Καλιφόρνιας ομολόγησε την ενοχή του, τον περασμένο Μάρτιο, στην κατηγορία πως διευκόλυνε την απάτη και βοηθούσε στη δωροδοκία προπονητών πανεπιστημίων για να παρουσιάσουν τα παιδιά των «πελατών» του ως δήθεν αθλητές.

Δεκαπέντε γονείς έχουν βρεθεί ένοχοι για το σκάνδαλο δωροδοκίας που οι ερευνητές του FBI αποκαλούν Operation Varsity Blues.

Διαβάστε επίσης