Μπόρις Τζόνσον μετά το «χαστούκι» από το Ανώτατο Δικαστήριο: Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία χρειάζεται βουλευτικές εκλογές. «Θα πρέπει να κάνουμε εκλογές», δήλωσε ο Τζόνσον απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε παράνομη την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου της χώρας λίγες εβδομάδες πριν το Brexit.

«Η απόφαση να συμβουλεύσει την ΑΕ (τη βασίλισσα Ελισάβετ) να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής ήταν παράνομη επειδή είχε ως αποτέλεσμα να εμποδίσει τη δυνατότητα της βουλής να εκτελέσει τις συνταγματικές λειτουργίας της χωρίς επαρκή δικαιολόγηση» τόνισε η πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Brenda Hale.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη, με τη σύμφωνη γνώμη και των έντεκα δικαστών.

Όπως τόνισε η Hale, είναι πλέον στα χέρια της Βουλής και συγκεκριμένα του προέδρου της, όπως και στα χέρια του προέδρου της Βουλής των Λόρδων, η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η Βουλή της Βρετανίας έκλεισε στις 10 Σεπτεμβρίου με προγραμματισμένη ημερομηνία επανέναρξης τη 14η Οκτωβρίου κι ενώ η ημερομηνία για το Brexit είναι η 31η Οκτωβρίου. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ, με προτροπή του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από δύο χωριστές δικαστικές αποφάσεις: μία του ανώτερου δικαστηρίου του Λονδίνου, το οποίο θεώρησε ότι δεν είχε δικαιοδοσία επί μίας πολιτικής απόφασης, η άλλη, δικαστηρίου της Σκωτίας, που έκρινε «παράνομη» την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού

Διαβάστε επίσης