Σχέδιο κατάργησης των ιδιωτικών σχολείων επεξεργάζονται οι Εργατικοί στη Βρετανία

Σε συμφωνία για την κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων, κατέληξε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο θα αρχίσει να εκπονεί σχετικές προτάσεις, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος για την οικονομική πολιτική, Τζον Μακντόνελ.

Συγκεκριμένα, κατά το ετήσιο συνέδριό του στο αγγλικό θέρετρο του Μπράιτον, το Εργατικό Κόμμα υιοθέτησε πρόταση υποστηριζόμενη από αριστερές ομάδες για την κατάργηση των ιδιωτικών σχολείων και την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό τομέα, κάτι που, όπως υποστηρίζει, θα βοηθήσει να καταργηθεί «το προνόμιο των ελαχίστων».

«Τώρα θα διεξαχθούν συζητήσεις για το πώς ακριβώς θα γίνει αυτό», δήλωσε στο Sky News ο Τζον Μακντόνελ. «Αυτό που λέμε είναι 'ας έχουμε μια εκπαίδευση για όλους. Ας βάλουμε τέλος σ' αυτό το παράδοξο επίπεδο ανισότητας μέσα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα'».

Περίπου 7% των Βρετανών μαθητών φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, με τους επικριτές της ιδιωτικής εκπαίδευσης να επισημαίνουν πως αυτοί είναι που στη συνέχεια κυριαρχούν στη στελέχωση των κορυφαίων πανεπιστημίων και κατέχουν δυσανάλογα πολλές ανώτερες θέσεις στην πολιτική, τα νομικά, τα μέσα ενημέρωσης και τις επιχειρήσεις.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, φοίτησε στο Ήτον μία σχολή της βρετανικής ελίτ, ενώ τα δύο τρίτα των κορυφαίων υπουργών του έχουν φοιτήσει σε ιδιωτικά σχολεία. Παρομοίως, και ο πρώην Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε τελειώσει τις σπουδές του στο Ήτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης