Τι θα συμβεί στο σώμα σας όταν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη;

Σίγουρα έχετε διαβάσει ή ακούσει πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας, όπως αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, φθορά των δοντιών, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακά προβλήματα.

Οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τους Αμερικανούς προτείνουν να καταναλώνουν λιγότερο από 10 τοις εκατό των θερμίδων από τα προστιθέμενα σάκχαρα. Αυτό είναι πολύ εφικτό, ειδικά αν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε συστατικά χωρίς ζάχαρη.

Ο πόθος μπορεί (προσωρινά) να αυξηθεί.

Έχετε συνηθίσει να τρώτε κάτι γλυκό μετά το δείπνο και τώρα σταματήσατε; Το πιο πιθανό είναι να νιώθετε ένα κενό, το οποίο όμως με τον καιρό θα εξαφανιστεί. Το μυστικό είναι να αντέξετε και να μη παρασυρθείτε από τους πόθους για γλυκό.

 

Θα σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αν αντικαταστήσετε τις θερμίδες της ζάχαρης με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών, θα καταφέρετε να σταθεροποιήσετε τα επίπεδα σακχάρου.

Η διάθεσή σας μπορεί να είναι καλύτερη.

Εάν έχετε μεταβολές στη διάθεση, η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Από την άλλη μεριά η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να σας φέρει υπνηλία και μείωση της παραγωγικότητας.

Μακροπρόθεσμα, η καρδιά σας θα είναι πιο υγιής.

Οι ενήλικες που λαμβάνουν 17 έως 21 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων τους από την προστιθέμενη ζάχαρη, έχουν 38% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη, σύμφωνα με μια μελέτη στην JAMA Internal Medicine.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη. Αληθινά, δεν χρειάζεται να βγάλετε εντελώς τη ζάχαρη από τη ζωή σας, αλλά μπορεί να τη μειώσετε. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι σταδιακά. Εάν τρώτε αρκετά γλυκά μέσα στην ημέρα, προσπαθήστε να τα μειώσετε σιγά σιγά και όχι αμέσως.

Επίσης όταν πρόκειται για τα προφανή ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως τα γλυκά, να τα καταναλώνετε με μέτρο. Και για να βρείτε τις κρυφές πηγές ζάχαρης να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων και να αποφεύγετε τον κατάλογο συστατικών με τους όρους που τελειώνουν σε -οζη, όπως η γλυκόζη, η φρουκτόζη, η δεξτρόζη και η μαλτόζη , καθώς και τα σιρόπια.

Τέλος εάν θέλετε να μειώσετε τη ζάχαρη δεν έχετε παρά να τρώτε αρκετά φρούτα, λαχανικά και να εντάξετε τις φυτικές ίνες στην καθημερινότητά σας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ