Παρίσι: Για πρώτη φορά ανοιχτός στο κοινό ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Στεφάνου

Στο πλαίσιο των Ημερών Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έναν θεσμό που ξεκίνησε από τη Γαλλία το 1984 και πλέον έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Γαλλίας, πραγματοποιήθηκε χθες στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων, για πρώτη φορά, ξενάγηση στους χώρους του ναού και την ιστορία του, από τον διακεκριμένο βυζαντινολόγο Αλέξη Χρυσοστάλη.

Αμέσως μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, οι πόρτες του Ι. Ναού παρέμειναν ανοικτές για τους ως επί το πλείστον μη Ορθοδόξους επισκέπτες που θέλησαν να γνωρίσουν από κοντά την παραδοσιακή βυζαντινή αρχιτεκτονική, αγιογραφία, να ενημερωθούν για τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία, γενικότερα.

 

Ειδικά οι Γάλλοι αγαπούν ιδιαίτερα την Ελλάδα και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία και την πίστη των Ελλήνων. Ζωντανό παράδειγμα τα πολλά Πανεπιστημιακά Τμήματα Κλασσικών Ελληνικών Σπουδών με πολλούς Γάλλους φοιτητές, καθώς και η άνθηση των ενοριών της Μητρόπολης Γαλλίας με νέα μέλη Γάλλων αλλά και μεταναστών που προέρχονται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι με ενθουσιασμό εργάζονται για το καλό της Ορθοδοξίας και δείχνουν εμπράκτως την αγάπη τους για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της οικοδόμησης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, την αρχιτεκτονική του, την εικονογραφία, τις προσωπικότητες που συνέβαλαν στην υποστήριξη και την εξέλιξή του, μέσα από την παρουσίαση του κ. Χρυσοστάλη. Ήταν μια ξενάγηση που μετέφερε ζωντανά τους επισκέπτες σε άλλες εποχές, από την κατασκευή οικοδομήματος ως τις μέρες μας, μέσα από μια ανασκόπηση των γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης